időjárás 3°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

A híres keszthelyi kastély is szerepel a népszerű komputerjátékban + videó

Forrás: likebalaton.hu – MW
2021.01.08. 13:10
A híres keszthelyi kastély is szerepel a népszerű komputerjátékban + videó

A játékban sétálhatsz a kastély körül, a pálmaházban, megnézheted a hintómúzeumot, az északi szárny impozáns lakosztályait vagy a főúri könyvtárat, kinyílnak előtted a titkos ajtók és tovább is építheted a birodalmad! De hogyan került a keszthelyi kastély a virtuális térbe?

Fókás Andor Zalán a Helikon Kastélymúzeum munkatársa azt mondja, ez a játék közelebb hozza a főúri életformát a mai gyerekekhez, akik nagyon szeretnek számítógépes játékokkal játszani. A kastély körül a kreatív arénában a saját fantáziájuk alapján teljesen egyedi virtuális környezetet hozhatnak létre.

Így néz ki a keszthelyi kastély a játékban
Fotó: Minecraft

– Egy kedves látogatónk, Rácz Márkó Dominik, aki ősszel járt a kastélyban, elkészítette a Festetics-kastélyt a Minecraft világban. Ő hobbi szinten foglalkozik a játékkal, építményeket készít ebben a virtuális térben, a kastélyok nagy kedvencei, nem is volt kérdés számára, hogy a keszthelyi kastélyt is átemeli ebbe a világba. A kastélyban és a kastélyról készített fotók alapján kellő vizuális érzékkel neki már nem volt nehéz lemodellezni az épületet. A részletgazdag kialakításhoz természetesen a csúcsdíszeket, tornyokat, külső díszítőelemeket közelről is le kellett fényképezni, még arra is ügyelt, hogy a Minecraftban használt különböző építőelemek használatával adja vissza az épület falának színeit. Van például, ahol csiszolt homokkövet használt, van, ahol vágott homokkövet.

– Milyen volt a fogadtatás a kastély részéről, amikor a főúri életformát egy teljesen digitalizált világban látták meg?

– Nem állt távol a Festetics családtól sem az újítás, a maguk idejében számtalan dolgot vezettek be a városban, tették jobbá az emberek életét. Ebben a játékban a tradíció és az innováció egyben valósul meg. A gyerekeknek, főleg, amikor zárva vagyunk, kézzelfoghatóvá, bejárhatóvá lehet tenni a játék által a kastély világát.

A projekt kinőtte magát, hiszen a fejlesztő magát az épületet és a külső falakat készítette el, de a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium tanulói folytatták a belső terek elkészítését. Gajár Szabolcs, Gelencsér Máté és Dominik közösen fejezte be a programozást, meglepő, hogy videochat közben a 15 éves srácok mennyi ötletet megvalósítottak. Ők játékosként tudták, mi az, ami izgalmasabbá teheti a világot, mik azok a funkciók, amivel kényelmesen játszhatnak.

– Hol és hogyan érhető el a játék?

– A játék a szerverünknek köszönhetően egyidejűleg elérhető számítógépen, telefonon, X-Boxon, Play Stationon is. A játék a 10-14 éves korosztály számára a legszórakoztatóbb, de huszonéves játékosok is vannak. Magyarországon először itt lehet kipróbálni az Among Us pályát, a Sky Wars pálya pedig az adrenalin szintet fokozza. A mi játékunkban minden alapanyagot azonnal, díjfizetés nélkül használhatnak a játékosok, amit a gyerekek elképzelnek, azt meg tudják építeni.

A csatlakozáshoz kattints erre az indítóprogramra! A telepítést követően, ki kell választanod az 1.16.4-es verziót és többjátékos módban a kastely.mcszervere.hu címen tudsz csatlakozni a pályához.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

 

A British Museum a Minecraft világában

A projekt a Museum of the future (A jövő múzeuma) elnevezésű kezdeményezés része, amelynek célja, hogy közelebb hozza az intézményt az emberekhez. Számos létező szervezet, köztük a brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) és a dán kormány is építkezett már a Minecraft univerzumban, hogy jobban megismertesse tevékenységét a fiatalabb nemzedékek tagjaival.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.