A vércukorszintet is mérhetik a következő okosórák

Erre nem invazív módon, optikai szenzor segítségével lehetnek képesek az új viselhető eszközök – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 28. 9:40
null
Frankfurt, 2018. szeptember 21. Az Apple amerikai számítástechnikai cég új Apple Watch Series 4 nevû okosórái egy frankfurti Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, az árusításuk megkezdésének napján. (MTI/EPA/Armando Babani) Fotó: MTI/EPA/Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai ET News jelentése szerint az Apple és a Samsung egyaránt olyan eszközöket dobnak legközelebb piacra, amelyek már képesek lesznek a vércukorszint mérésére. A beszámoló alapján a Samsung az év második Unpacked rendezvényén egyenesen három viselhető okosórák kerülnek majd bemutatásra.

Ezen a rendezvényen érkeznek feltehetően az új összehajtható mobilok is. Azt nem tudni, hogy a Samsung milyen néven viszi tovább az okosóráit, de azt igen, hogy optikai szenzor segítségével, tehát nem invazív módon mérnék a vércukorszintet. Vérre így nincs szükség.

Okosórák egy üzletben
Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A Samsung állítólag a saját és az MIT szakembereivel fejlesztett ki egy módszert a Raman spektroszkópia alapján. Azt nem tudni, hogy mennyire pontos.

A Samsung és az Apple egyaránt EKG-képessé tették a jelenlegi, már kapható Apple Watch Series 6 és Samsung Galaxy Watch 3 okosóráikat, bár a funkció továbbra sem érhető el mindenhol, és a funkciók bekapcsolásához kormányzati jóváhagyás is szükséges. Feltehetően így lesz ez a vércukorszintet mérő funkcióval is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Okosóra vagy okos karpánt? Segítünk választani!

Okosóra vagy okos karkötő? Ez a kérdés gyakran felmerül, ha az ember az egészsége, vagy a kényelme miatt valamilyen mobil kiegészítő vásárlását tervezi. Általános választ erre nem lehet adni, hiszen mint szinte minden esetben, itt is sokat számítanak a körülmények, tehát, hogy ki, mire, milyen feladatokra, és milyen körülmények között használná a terméket. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy így segítsünk a döntés meghozatalában – olvasható az Origó cikkében.

Miben hasonlítanak?

Az okosórák és okos karkötők között alapvető eltérések figyelhetőek meg, de vannak olyan dolgok is, amiben ez a két termékcsalád megegyezik. Ez persze nem meglepő, hiszen a gyökereik közösek, mondhatjuk úgy is, hogy egy tőről fakadnak.

Mindkettő viselhető eszköz, amelyet pánt segítségével rögzítenek a csuklóra. Mindkettő rendelkezik elektronikus kijelzővel, illetve különféle, fiziológiai adatokat, valamint sebességet, távolságot mérő szenzorokkal. Az okos órák és okos karkötők vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak mobil eszközhöz, és képesek ezekre továbbítani a mért adatokat, amelyeken ezek egy speciális szoftver segítségével jeleníthetőek meg. Emellett (legalábbis ideális esetben) tudják jelezni, ha a mobilra hívás érkezik. Most viszont jöjjenek a különbségek.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.