Bűncselekmény más nevében fiókot létesíteni közösségi oldalon

A legfelsőbb bíróság adta ki a jogegységi határozatot egy olyan ügyben, amelyben egy férfit közel négy év börtönre ítéltek.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 01. 27. 11:00
null
fffff Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bűncselekmény hamis fiókot létrehozni egy másik személy adataival, az illető tudta nélkül, továbbá az ő nevében információkat megosztani.

A legfelsőbb bíróság a Brassói Ítélőtábla bíráinak kérésére adta ki a jogegységi határozatot egy olyan ügyben, amelyben első fokon egy férfit három év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek.

A férfi megzsarolta volt barátnőjét, hogy amennyiben szakít vele, kompromittáló felvételeket tesz közzé róla az interneten. Ezt később meg is tette,

létrehozott a nő nevében egy fiókot az egyik felnőtt-tartalmakat kezelő internetes oldalon,

és a nőt meztelenül ábrázoló fényképeket, illetve olyan videófelvételeket tett közzé, amelyeken a vádlott a volt barátnőjével szeretkezett.

Veszélyes játékká vált az online-szélhámosság Fotó: Pexels

A Brassói Ítélőtábla bírái a másodfokú jogi eljárás közben fordultak jogegységi határozati kérelemmel a legfelsőbb bírósághoz, mert a romániai bíróságok eddig eltérő módon ítélték meg az ehhez hasonló ügyeket, elítélő vagy felmentő ítéleteket hoztak vagy megváltoztatták a bűncselekmény besorolását.

A teljes cikk ITT érhető el.

Varga Judit: Tavasszal törvény születhet az online jogállamisági garanciákról

A mai napon ülésezett a Digitális Szabadság Bizottság, a grémium a transznacionális technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul. A téma adott volt: a rendkívüli ülés során arról tárgyaltak, hogy a közelmúltban szintet léptek a techóriások, amikor különösebb indoklás nélkül már egy állami vezetőt is elnémítottak.

– Az illetékes állami intézményekkel egyeztettünk ma délelőtt, el fogjuk kezdeni a munkát az Igazságügyi Minisztériumban és tavasszal szeretnénk egy törvényjavaslatot az Országgyűlés elé terjeszteni – nyilatkozta az ülés szünetében a Magyar Nemzetnek Varga Judit igazságügyi miniszter. Mint a tárcavezető elmondta, három fő célkitűzést szeretnének megvalósítani:

  • a jogállamisági garanciákat az online térben is számon lehessen kérni;
  • átláthatósági követelményt fogalmaznának meg, amely magában foglalja a tisztességes eljáráshoz való jogot;
  • valamint meg kell védeni a magyar állampolgárok szólás- és véleményszabadságát.
  • A teljes cikk ITT olvasható tovább.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.