időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nagyot csökkent a kalózoldalak forgalma 2020-ban

Forrás: ORIGO.HU
2021.01.03. 18:24
Nagyot csökkent a kalózoldalak forgalma 2020-ban

Többek közt a Google is alaposan kibabrált velük az elmúlt évben.

Első blikkre a többség valószínűleg azt tippelné, hogy a koronavírus-járvány miatt négy fal közé szorult tömegeknek hála nagy és sikeres évet zártak a kalózoldalak, azonban a TorrentFreak beszámolója alapján egyáltalán nem ez volt a helyzet. A kiadvány érdeklődésére a warezolási trendeket követő MUSO komoly forgalomcsökkenésről számolt be, ez a szervezet biztosítja többek közt az EU számára is a kalózkodással kapcsolatos statisztikákat – írja az Origo.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

Elsőként is a keresőmotorokból érkező forgalmat nem számítva 2019 vége és 2020 vége között olyan 10 százalékkal csökkent a kalózoldalak forgalma. Ezalatt oroszlánrészt az olyan látogatások számára kell gondolni, mikor a netezők közvetlenül betöltik a kedvenc kalózoldalaikat, hogy nézelődjenek és keresgéljenek a kínálatukban. A tavalyi visszaesés mértéke beleillik az elmúlt évek trendjeibe.

A másik nagy tényezőt a Google jelenti: a kérdéses időszakban körülbelül 20 százalékkal csökkent a kalózoldalak olyan látogatóinak száma, akik a keresőmotorja segítségével találtak rá a tartalmakra.

A januárban és májusban indult visszaesések körülbelül párhuzamosan történtek a Google találatrendezési algoritmusainak frissítéseivel, azaz a jelek szerint a keresőmotor az eddiginél jobban eltemeti a warez webhelyeket. Ennek kapcsán a TorrentFreaknek sikerült elérnie az egyik prominens torrentoldal üzemeltetőjét, aki szerint a webhelye esetében tavaly 35%-kal csökkent a Google keresőjéből érkezett forgalom.

A MUSO nem bocsátkozott találgatásokba, hogy minek köszönhető a nem keresőmotoros forgalom visszaesése. Ettől függetlenül az elmúlt években az ingyen vagy olcsón elérhető, legális zenei és videós szolgáltatások szedték ki folyamatosan a szelet a torrentezés vitorlájából, jó eséllyel ez a trend folytatódott tavaly is.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Letartóztatták, megunta és elmenekült a híres kalózoldal tulaja

A The Pirate Bay irrelevanciába süllyedésének egyik nagy nyertese a KickassTorrents nevű másik kalózoldal volt, 2016 elejére a világ legnépszerűbb fájlmegosztójává vált, amellyel még az FBI osztatlan figyelmét is kivívta. Részben a nyomozóhatóság akcióinak köszönhetően a torrentoldal a kérdéses év júliusában elérhetetlenné vált, mindeközben pedig az USA-ban vádat emeltek a három üzemeltetőjeként beazonosított személy ellen. Az ügyész szerint a portálon 1 milliárd dollár értékben voltak jogvédett anyagok ingyen elérhetőek.

A kalózoldal állítólagos főkolomposaként az ukrán Artem Vaulint nevezte meg az FBI, és 2016 nyarán a lengyel rendőrség közreműködésével sikerült is letartóztatni. Hosszas tárgyalásokat követően Vaulint közel egy évvel később szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Lengyelország területét. A két másik társát soha nem vették őrizetbe, és már három éve lényegében semmi sem történt a torrentoldal ügyében, még Vaulin USA-nak való kiadatása kapcsán sem sikerült dűlőre jutni.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.