Nem juthat elég chip az okostelefonokba idén

Az autógyártók olyan készleteket kaphatnak meg, amelyeknek az eredeti elképzelések szerint mobileszközökben kellett volna landolniuk.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 31. 10:14
null
Chip Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autógyártókat elért félvezető chip-hiány okozhat bonyodalmat. Szorult helyzetbe kerültek az elmúlt hetekben egyes autógyártók, hiszen annyira limitálttá váltak a járműveik elektronikus rendszereiben használt bizonyos chipek, hogy világszerte számos összeszerelő üzem kénytelenné vált csökkenteni a termelését, vagy leállítani a komplett gyártását. Ez gigantikus kárt okoz az iparnak és a nemzetgazdaságoknak, így az érintett gyártók anyaországai szokatlan lépést téve már diplomácia úton is próbálnak segítséget nyújtani a vállalataiknak a szükséges gyártókapacitás megszerzésében – olvasható az Origo cikkében.

Az autógyártók olyan készleteket kaphatnak meg, amelyeknek az eredeti elképzelések szerint mobileszközökben kellett volna landolniuk. (A kép illusztráció)
Fotó: PIXABAY

A Samsung Electronics tájékoztatása szerint sikerrel járhat a különleges lobbizás, az ellátási láncban lévő beszállítók és a chipgyártók is nagy elánnal vetették bele magukat az autóipar problémáinak a megoldásába. Ezért cserébe viszont a mobiliparban is elkezdhet gondot okozni a chiphiány, hiszen az autógyártók olyan DRAM és NAND készleteket kaphatnak meg, amelyeknek az eredeti elképzelések szerint mobileszközökben kellett volna landolniuk.

Egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű lesz a mobilipart hamarosan elérő probléma, mekkora gyakorlati kényelmetlenséget okozhat a fogyasztók számára.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Méteres távolságból is tölthetnénk a mobilokat a jövőben

A szobába lépve maguktól tölteni kezdhetnek az okoskütyük – olvasható az Origo portál cikkében.

Jövőbe tekintő fejlesztéssel állt elő a Xiaomi, állítása szerint a Mi Air Charge technológiája segítségével több méteres távolságból is tölthetőek az okostelefonok és egyéb kütyük akkumulátorai. A vállalat szerint a bázisállomásával szimultán több eszköz is ellátható árammal, a töltőállomás és az eszközök közé beékelődő tárgyak nem feltétlenül csökkentik a hatékonyságot, a maximum teljesítmény pedig 5W. További érdekesség, hogy a Mi Air Charge antennákkal célirányosan küldi a töltést az eszközök irányába, nem valamiféle általános erőteret teret hoz létre, aminek a sugarában tölthetőek az eszközök.

A Xiaomi által bemutatott koncepció nem új, egyes vállalatok már évek óta állítják, hogy rendelkeznek ilyen technológiával, azonban a fogyasztói piacon semmilyen úton-módon sem váltak elérhetővé a termékeik. A Xiaomi is nagyon óvatos: idén garantáltan nem kerül piacra a Mi Air Charge töltőállomás és az első kompatibilis mobil, és arról sem kívánt spekulálni, hogy mikor történhet meg a bevezetésük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.