Kilő a második negyedévben a memóriachipek ára

A rendszermemória és a videomemória is nagyon meg fog drágulni – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 21. 13:46
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább húzza az ág a fogyasztókat, a TrendForce piacelemző cég szerint az idei első negyedéves áremelkedés csak a bemelegítés volt a DRAM memóriachipek piacán, valójában a második negyedévben lő csak ki igazán a rendszermemóriaként és videomemóriaként használt termékek ára.

A cég szerint az idei első negyedévben a fogyasztói piacra szánt, számítógépes memóriamodulokon használt chipek ára átlagosan 5 százalékot emelkedett, ami a DDR3 modulok esetében 10%, míg a DDR4 moduloknál 5% pluszt hozott az eladási árban. A videokártyákon használt GDDR chipek árában 5-10% közti árnövekedés volt tapasztalható.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A második negyedévben folytatódik a trend: a DDR3 modulok ára 15-20%-kal, míg a DDR4 moduloké 13-18%-kal ugorhat meg, miután 13-18%-kal emelkedhet a rajtuk használt lapkák ára. A videomemória sem lesz olcsóbb a második negyedévben, a 10-15% prognosztizált áremelkedés a mélyütés kategóriába esik, bár a jelenlegi túlkeresleti helyzetben továbbra sem ez lesz a videokártyák abszurd magas árazásának érdemi oka.

Összességében a TrendForce szerint az első negyedévben 3-8% között emelkedett a DRAM chipek ára, a második negyedévben pedig további 13-18% drágulás van kilátásban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Elképesztő mennyiségű memóriával jön az új játékos telefon

Azt már egy ideje megszokhattuk, hogy az Asus leginkább a csúcskategóriás készülékekre koncentrál, és a hétköznapi felhasználóknak szánt ZenFone mellett évente jelentkezik egy új kiadással, még több memóriával a kifejezetten játékosoknak tervezett ROG Phone-ból is. Most ez utóbbinak a legfrissebb verziója, a ROG Phone 5 mutatkozott, és bizony bőven akadnak olyan tulajdonságai, amivel kiemelkedik a mezőnyből – olvasható az Origón.

A kijelzője egy 6,78 hüvelykes AMOLED technológiára épülő egység, amit a legújabb Gorilla Glass Victus üveg véd, és ami nemcsak támogatja a HDR10+ tartalmak megjelenítését, de 144 Hz-es képfrissítésre képes, ami egy-két évvel ezelőtt még a csúcskategóriás PC-k világában is a csúcsot jelentette. Ennek köszönhetően nagyon sima megjelenítésre számíthatunk az olyan játékok esetében, ahol a telefonba épített hardver képes kihozni ennyi képkockát másodpercenként.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.