Közeli felvétel készült a Jupiter legnagyobb holdjáról

Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez.

Forrás: MTI2021. 06. 09. 19:41
null
Világûr, 2021. június 9. Az amerikai ûrügynökség, a NASA által 2021. június 9-én közreadott és a Juno ûrszonda által készített kép a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesrõl június 7-én. A Ganymedes másfélszer akkora, mint a Holdunk, és nagyobb, mint a Merkúr, ezzel a Naprendszer legnagyobb holdjának számít. A Juno 21 év után az elsõ ûrszonda, amely meglátogatja a Jupiter legnagyobb holdját. MTI/AP/NASA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeli felvételeket készített a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno nevű űrszondája.

A felvételek mintegy ezer kilométeres távolságból készültek. Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez – írtja a BBC hírportálja.

A Ganymedes a Jupiter négy, Galilei által felfedezett holdjának (Galilei-holdjának) egyike és a legnagyobb a Naprendszerben.

A Juno űrszonda által készített kép a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről
Fotó: MTI/AP/NASA

A Juno felvételén különleges részletességgel látható a hatalmas hold sok ütést kapott és repedezett felszíne. A képeket összehasonlítják az amerikai űrügynökség Galileo (1995-2003) és Voyager (1979) szondájának felvételeivel, hogy megállapítsák, történtek-e változások.

„Ez a legkisebb távolság, melyre szonda évtizedek óta megközelítette ezt az óriási holdat. Nem fogjuk elsietni a tudományos következtetések levonását, de addig is egyszerűen csak gyönyörködünk ebben az égi csodában” – mondta Scott Bolton, a San Antonióban lévő Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, a Juno projekt vezetője.

Az öccsét is magával viszi Jeff Bezos az űrutazásra

Jeff Bezos mellet az öccse, Mark és egy jelenleg is tartó online licit majdani győztese is részt vesz az Amazon-alapító által létrehozott Blue Origin űripari vállalkozás első emberes űrutazásán.

„Az űrből látni a Földet megváltoztatja az embert, a bolygóhoz való viszonyt. Csak egyetlen Föld van” – írta Instagram-posztjában az amerikai üzletember, aki – mint közölte – ötéves kora óta álmodik űrutazásról.

A Bezos-féle űripari vállalkozás július 20-ra, az Apollo-11 holdraszállásának napjára hirdette meg első emberes űrutazását a New Shepard űrhajóval, egy rakéta-kapszula kombóval. A kapszula háromszor olyan magas, mint egy Boeing-747-es repülőgép és a legnagyobb, amely valaha is megjárta a világűrt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.