A világon először szerzett nem emberi találmány szabadalmi jogokat

Dél-Afrika lett a világ első országa, amelyik szabadalmi jogot adott egy nem ember – hanem mesterséges intelligencia – által fejlesztett eszköznek – olvasható a bama.hu oldalán.

Forrás: Mediaworks2021. 08. 04. 13:29
null
A kép illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feltaláló és a szabadalom tulajdonosa a Dabus nevezetű mesterséges intelligencia. A szabadalmi bejegyzés megjelent a dél-afrikai Szabadalmi Közlönyben július 28-án.

A bejegyzéssel még nincs vége a témával kapcsolatban évek óta zajló jogvitának: ugyanezt a szabadalmat már elutasították az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és az Európai Szabadalmi Hivatalnál (EPO). A Dabus (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) találmányai között van vészhelyzeti figyelmeztető lámpa és ételtartály is.

A kép illusztráció
Fotó: unsplash

A szabadalmi igény benyújtója a bejegyzést „kulcsfontosságú lépésnek látja, mert ösztönzi a mesterséges intelligencia fejlesztését és felhasználását a társadalmilag értékes innovációk létrehozására”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.