Jól áll a szupercég elleni perben a prémium hangrendszerek gyártója

Az előzetes döntés alapján mindegyik felhozott szabadalmát megsértette.

Forrás: origo.hu2021. 08. 16. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadalmi trollok által uralt tárgyalótermi világban szinte már meglepő, mikor valódi üzleti tevékenységet végző vállalatok perlik egymást szabadalomsértés vádjával, tavaly januárban ilyen eljárást indított a Google ellen a prémium hangrendszereket tervező Sonos.

A vállalat szerint az ügy 2013-ra nyúlik vissza, mikor egy partnerség keretében a Google és a Sonos közös projektekbe fogtak a mostanra megszűnt Google Play Zene támogatása érdekében.

Az együttműködés során a Google munkatársai rengeteg a Sonos által fejlesztett hardveres és szoftveres technológiához fértek hozzá, amelyeket aztán elkezdtek engedély nélkül beépítgetni a Chromecast Audióba, a Home okoshangszórókba, továbbá a Pixel okostelefonokba.

A Sonos 2016-ban és 2018-ban is számos alkalommal figyelmeztette a partnerét, hogy véleménye szerint tilosban jár, ám a Google nem mutatott érdeklődést a helyzet rendezésére, elutasította a szabadalomsértési vádakat. 

További probléma, hogy az érintett hangtermékeivel a Google árban alaposan alá tudott menni a Sonos megoldásainak, azaz közvetlen anyagi kárt okozhatott számára.

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság ügyben eljáró bírója az előzetes döntésében most arra jutott, hogy a Google valóban megsértette a Sonos által felhozott mind az öt szabadalmat. A felperes üdvözölte a döntést, azonban kiemelte, hogy ez csak egy hosszú jogi háború kezdete, nem mostanában fog ténylegesen pont kerülni az ügy végére. A Google továbbra is tagadja, hogy a Sonos akár egyetlen szabadalmát is megsértette volna, és mindent meg kíván tenni ennek a bizonyítására.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: YouTube/Képernyőfotó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.