Újabb magyar fejlesztésű kisműhold indult el a világűrbe

Magyar idő szerint kedd hajnalban sikeresen startolt el a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból a magyar fejlesztésű RADCUBE nanoműhold –közölte Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Forrás: Origo.hu2021. 08. 17. 17:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„2021. a magyar űrkutatás sikeres éve lesz” – mondta Kiss László csillagász, hozzátéve, hogy kedd reggel startolt el a világűrbe egy újabb nanoműhold, amit a C3S Kft. műhelyében építettek meg – olvasható az Origo.hu cikkében.

A platform magyar fejlesztésű, a nanoműhold hasznos terhe egy, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban fejlesztett tudományos műszer, amellyel a kozmikus sugárzást vizsgálják majd a Föld körül. Az űreszközt öt évig fejlesztették, és helyi idő szerint estére állítják végső pályájára – tette hozzá.

Kiss László beszélt arról is, hogy az űreszközzel együtt már három magyar nanoműhold kering a világűrben. Ezzel a csillagász szerint a magyar űrkutatás a nemzetközi élvonalhoz zárkózik fel nagy sebességgel.

Beszámolt arról is, hogy augusztus 7-én először detektált egy gamma-kitörést az idén március 22-én felbocsátott, magyar vezetéssel fejlesztett GRBAlpha nanoműhold. Az asztrofizikai űreszköz egy mindössze 10×10×10 centiméteres CubeSat, amelynek célja egy, a gamma-kitörések égi helyzetének költséghatékony meghatározására készülő, nanoműholdakból álló rendszer, a CAMELOT megalapozása – tette hozzá.

A hálózat 2024–2025-re valósulhat meg. A GRBAlpha nevű űreszközön egy új típusú detektor található, amely a gamma-sugárzást fénnyé alakítja.

Hozzátette: az űreszközt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében, a japán Hirosimai Egyetemen, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetében dolgozó munkatársakkal tervezték és építették meg cseh és szlovák partnerekkel együtt.

Az augusztus 7-én felvillant – a NASA Swift műholdjával is észlelt – gamma-kitörést a CubeSat is detektálta – fejtette ki Kiss László, hozzátéve, hogy a CAMELOT segítségével a több száz millió dolláros NASA-műholdnál százszor olcsóbban lehetne észlelni a gamma-kitöréseket. „Ez még csak egy demonstrációs eszköz, amelynek a célja ennek a hálózatnak a megalapozása” – mondta Kiss László.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.