Zuhanás, tengervíz, vulkánkitörés? Hihetetlen, hogy miket éltek túl ezek az eszközök

Akad néhány olyan masina, amely elpusztíthatatlannak bizonyult, jöjjenek most ezek a történetek!

Forrás: ORIGO.HU2021. 08. 08. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elektronikai eszközök bizony rendkívül kényes eszközök, amelyek általában rosszul tolerálják az ideálistól radikálisan eltérő körülményeket. Tehát a vizet, a hőmérsékletet, a port a nagy hideget és a hatalmas forróságot. Az elektronika, a forrasztások és a speciális anyagok hamar megadják magukat az elemeknek, aminek eredményeként e készülékek megsemmisülnek, tönkre mennek. De vannak kivételek. Akad néhány olyan masina, amely elpusztíthatatlannak bizonyult, jöjjenek most ezek a történetek! – olvasható az Origo cikkében.

iPhone ejtőernyő nélkül

Sarvinder Naberhaus 2018-ban befizetett egy sétarepülésre, és gyakorlatilag végigfotózgatta az utat a magasból. Illetve fotózgatta volna. Bár a pilóta figyelmeztette, hogy ne tegye, kidugta a készüléket az ablakon, hogy az üveg becsillanása ne legyen zavaró a képeken. Azonban 300 kilométer/órás tempónál a menetszél már eléggé agresszív, és ahogy kell, ki is tépte az iowai asszony kezéből a mobilt. Az pedig aláhullt a mélybe, viszont a nő nem vesztette el a fejét, megjegyezte, hogy nagyjából hol is történt a baleset, és leszállás után elindult, hogy megkeresse a készüléket.

Kért egy mobilt kölcsön, és azzal hívogatta magát, hátha valami csoda folytán a telefonja még életben van. És így is történt. A viszonylag masszív tokba burkolt modell ugyanis megúszta a több száz méteres szabadesést, annak is köszönhetően, hogy pont egy szénabálába pottyant. A gazdája hallotta, hogy csörög, kibányászta, és még egy darabig vidáman használta. 

Láva a GoPro ellen

Erik Storm Hawaii-on élő idegenvezető, aki imádja és jól is ismeri a sziget vulkánjait. Az egyik hobbija a felvételek készítése a hömpölygő láváról, amihez több kamerát is használt. Többek között az akciókamerák királyának számító GoPro-kat is beveti, azonban 2017-ben ezek közül az egyiket majdnem felfalta a forró folyam.

A szerkezetet egy állványra rögzítette, az azonban megbillent, és belepottyant egy résbe. Rögtön odasietett, és egy fémkalapáccsal megpróbálta kipiszkálni, de addigra már a láva körülölelte a készüléket, amelynek burkolata lángolni is kezdett. Otthon aztán megpróbálta kiszabadítani, és ahogy kapargatta le róla az olvadt kőzetet és a műanyag darabokat, meglepve vette észre, hogy a gyári külső burkolat bizony megóvta a kamerát. Az ugyanis még mindig villogott, és a memóriakártyája is épségben maradt. Sikerült kinyerni róla a felvételeket, sőt a termék azóta is működőképes, bár azért nem szuperál már annyira jól, mint a balesete előtt. 

Túlélő laptop

A Lenovo ThinkPad sorozata az üzleti notebookok egyik tipikus képviselője. E termékkategóriánál kiemelt figyelmet fordítanak a tartósságra és a strapabíró kialakításra. Egy Lenovo ThinkPad  W520 2012-ben azonban olyan körülmények közé került, ahol senki sem csodálkozott volna azon, ha a mobil számítógép bedobja a törülközőt.
 

A Lenovo ThinkPad W520 megúszta a tüzet és a tűzoltást is. (Forrás: Lenovo)

Kigyulladt a ház, ahol tárolták, és a forróság komoly károkat okozott a készülékházon és a burkolaton. Aztán megjöttek a tűzoltók, hogy beterítsék vízzel és habbal az egész házat, többek között ezt a szerencsétlen laptopot is. Miután a vészhelyzet elmúlt, a gép tulajdonosa viccből megpróbálta bekapcsolni a notit, és az a legnagyobb meglepetésére minden komolyabb gond nélkül el is indult. 

Hőálló memóriakártya

A kaliforniai Lompoc városánál található az amerikai hadsereg Vandenberg légibázisa, amelyet a NASA is gyakran használ. 2018-ban innen indították útjára az egyik SpaceX Falcon 9 rakéta segítségével a GRACE-FO műholdat. A kilövést a szokásoknak megfelelően több közeli kamerával is rögzítették, gondolva arra, hogy ilyenkor azért nem a legideálisabbak a körülmények.

Hogy milyen igaza volt a felvételek készítéséért felelős Bill Ingallsnak, azt tökéletesen alátámasztják a történtek is. A start során ugyanis az egyik kamerát elérték a lángok, és szó szerint megolvasztották. Az eszköz használhatatlanná vált, de mikor feltörték a belsejét, rábukkantak a memóriakártyára, amely az első jelek szerint sértetlenül vészelte át a kalandot. Betették egy olvasóba, és örömmel tapasztalták, hogy a felvételek megmaradtak.

Egy év az óceán mélyén

2015 nyarán a víz alatti fényképezéssel foglalkozó hongkongi John Ng egy érdekes objektumra lett figyelmes a Maldív-szigetek partjainál a tenger fenekén. 18,5 méteres mélységben ugyanis egy fényképezőgépet rejtő, megviselt tokra bukkant, amely láthatóan már jó ideje a víz alatt pihent.

Felvitte a felszínre, otthon megtisztította, és mikor kinyitotta, egy tökéletes állapotban lévő Panasonic Lumix GH4 MILC fényképezőgépet talált. És itt a tündérmesének még nincs is vége. A fényképezőgépet nem tartotta meg, hanem a gyártási szám alapján megtalálta a termék eredeti tulajdonosát. Egy kollégát, egy maláj tengeri fotóst, aki 2014-ben veszítette el a kamerát munka közben.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.