Kiválasztotta holdjárója leendő leszállóhelyét a NASA

Kiválasztotta rovere leendő leszállóhelyét következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál a NASA. A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, vagyis Viper (Vipera) nevű jármű a Nobile-kráterben fog landolni 2023-ban.

Forrás: MTI2021. 09. 22. 8:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli sark közelében lévő kráter a Hold és egy másik égitest összeütközése során keletkezett. Ez az égitest egyik leghidegebb területe, eddig csak a távolból figyelték meg – mondta Lori Glaze, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője.

A szakértők remélik, hogy a Vipera megerősíti a közvetlenül a Hold felszíne alatt rejlő fagyott víz létezését, ehhez a robot fúrásokat fog végezni.

Amennyiben léteznek vízraktárak a Holdon, ezek felhasználhatók lehetnek rakéták üzemanyagának előállításához távoli égitestekre, például a Marsra tartó jövőbeli missziók alkalmával.

A Vipera-misszió célja emellett annak feltárása, honnan származik eredetileg a víz, és hogyan maradt meg évmilliárdokon át.

A golfkocsiméretű Vipera holdjáró 430 kilogramm súlyú és napenergiával fog működni. A marsjárókkal ellentétben a Viperát közvetlenül lehet a Földről irányítani, hiszen a Hold csupán 300 ezer kilométer távolságra van.

A Vipera-misszió része a NASA Artemis programjának, amelynek célja, hogy az asztronauták visszatérjenek a Holdra. Az első, legénységgel együtt érkező holdmissziót 2024-re tervezik.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.