időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo

Nem okoztak túl nagy meglepetést a várva várt csúcsmobilok

Forrás: origo.hu
2021.09.14. 21:32 2021.09.15. 09:28
Nem okoztak túl nagy meglepetést a várva várt csúcsmobilok

Lezajlott az Apple éves nagy őszi eseménye, ami még az előzetes pletykák alapján csökkentett várakozások szerint sem hozott sok újdonságot – írja az Origó.

Sokáig tartott, de Tim Cook csak eljutott addig, hogy bejelentse az új iPhone-okat.

Az iPhone 13-as kívülről nem igazán változott, de legalább több új színben érhető el, és a hátulján kicsit más helyen vannak a kamerák. Azonban az Apple szerint a processzor terén némi lemaradásban voltak, amit most az A15 Bionic segítségével próbálnak bepótolni. Maga a csip tényleg elképesztő: 6 maggal érkezik, 15 milliárd tranzisztort zsúfoltak bele, még jobb a mesterséges intelligenciás feldolgozóképessége – olvasható a portálon.

Az ígéretek szerint az új erőforrást egy rakás különböző alkalmazás ki fogja tudni használni, amikben alapvetően semmi újdonság nincs, de az Apple azért megpróbálja így eladni.

Az iPhone 13 és a Mini hátuljára ugyebár két kamera kerül, amik közül a 12 megapixeles főkamera az eddigi legnagyobb, amit az Apple valaha telefonba tett, így még több fényt tud befogadni és még szebbek lesznek a színek. Emellé pedig egy szintén továbbcsiszolt ultraszéles kamera társul, és a vállalat minden területen tovább csiszolta a videófelvételes képességeket is, így az új cinematic mode-nak köszönhetően kis túlzással már egy profi filmes kamerának is elmegy az egész. 

Az Apple sokat csiszolt az 5G-s antennákon is, így még több helyen és még jobb minőségű vétel várható. Ezenkívül persze még jobb lesz az akksiidő, még fényesebb a képernyő, és a szokásos apróságok, amikkel évről évre találkozhatunk, de azért összességében itt semmi különösebb előrelépés nem történt – olvashatjuk az Origó írásában.

Fotó: iPhone 13 Pro (Forrás: apple.hu)

A Pro modelleknél bekövetkezett az, amire számítani lehetett, így tehát megjött a 120hz-es képfrissítés.

Ezt ráadásul adaptív módon valósította meg az Apple, ahogy azt láttuk az androidos konkurenciától korábban, így tehát a képfrissítés valójában a felhasználási körülmények függvényében változik. Ezen kívül pedig a kamerák is kaptak egy elég alapos frissítést:

  • minden modul a korábbiaknál nagyobb szenzorokkal érkezik,
  • az ultraszéles kamera kapott autofókuszt a közeli makrókhoz, így ezeket hihetetlen minőségben lehet elkészíteni,
  • minden kamera rendelkezik már éjszakai móddal,
  • és teljesen integrálták a rendszerbe a HDR-t, ami így a korábbiaknál sokkal jobb minőséget garantál.

Az iPhone eddig is kiemelkedő volt a videózásban, de ez most még fontosabbá vált, így itt is megjelenik a fentebb már említett cinematic mód, ami bonyolult számítások segítségével valós időben figyel oda a mélységélességre, és bekerült a hardveres gyorsítás is az utólag szerkesztésre szánt ProRes-formátum esetében.

Persze az akksi itt is tovább bírja majd, és érkezik egy 1 terabájtos modell a paletta csúcsára, de összességében a hatalmas újdonságok elmaradtak, valószínűleg a legtöbb dolgot frissítések útján a korábbi modellek is megkapják majd.

Az viszont örömteli előrelépés, hogy a kamerás képességek tekintetében a Pro és a Pro Max modell esetében végre nem lesz különbség – írja az Origó.

A teljes, eredeti cikk, benne az új iPad és Watch bemutatásával ITT olvasható el.

Borítókép: Apple.hu