Zsarolóvírus elleni védelmet kaphatnának az SSD-k

Sajnos a gyártók egyelőre közönyösnek bizonyultak a technológia iránt – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 11. 10:00
Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek hírrel állt elő egy dél-korai kutatócsoport, állításuk szerint a jövő szilárdtest-meghajtói ellenállóvá válhatnak a zsarolóvírusos támadásokkal szemben. A vezérlőchipjeik szoftverébe integrálható SSD-Insider++ komponensük képes valós időben detektálni, mikor a kártevők elkezdenek adatokat titkosítani, majd pillanatok alatt visszaállítja az eredeti állapotukba az érintett állományokat.

A kutatók szerint a technológia hátránya, hogy 13-17 százalékkal növeli az adatmozgatáskor a késleltetést, továbbá legrosszabb esetben 8%-kal csökkenti az adatátviteli sávszélességet, ám ezek a modern SSD-k esetében a gyakorlatban nem osztanak vagy szoroznak. A tesztelés során száz százalékos hatékonysággal működött az SSD-Insider++, a ransomware általi titkosítás elindítása után tíz másodperccel a védelem vissza is állította a túszul ejteni próbált állományokat.

Mindez nagyon jól hangzik, így meg is kerestek számos meg nem nevezett dél-koreai gyártót a találmányukkal, ám azok a teljesítménycsökkenés hallatán úgy döntöttek, hogy nem érdekli őket az SSD-Insider++, túlságosan érzékenynek tartják a problémát. Ez sokkoló annak fényében, hogy az üzleti és állami ügyfelek részéről garantáltan óriási lenne az érdeklődés a zsarolóvírusoknak ellenálló háttértárak iránt, és jó eséllyel a fogyasztói piacon sem buknának meg a védelemmel ellátott termékek.

Elméletben az SSD-Insider++ akár utólag is hozzáadható lehet a már piacra került meghajtókhoz, hiszen frissíthető a szoftverük.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: FLICKR

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.