időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Zsarolóvírus elleni védelmet kaphatnának az SSD-k

Forrás: ORIGO
2021.09.11. 10:00
Zsarolóvírus elleni védelmet kaphatnának az SSD-k

Sajnos a gyártók egyelőre közönyösnek bizonyultak a technológia iránt – olvasható az Origo cikkében.

Remek hírrel állt elő egy dél-korai kutatócsoport, állításuk szerint a jövő szilárdtest-meghajtói ellenállóvá válhatnak a zsarolóvírusos támadásokkal szemben. A vezérlőchipjeik szoftverébe integrálható SSD-Insider++ komponensük képes valós időben detektálni, mikor a kártevők elkezdenek adatokat titkosítani, majd pillanatok alatt visszaállítja az eredeti állapotukba az érintett állományokat.

A kutatók szerint a technológia hátránya, hogy 13-17 százalékkal növeli az adatmozgatáskor a késleltetést, továbbá legrosszabb esetben 8%-kal csökkenti az adatátviteli sávszélességet, ám ezek a modern SSD-k esetében a gyakorlatban nem osztanak vagy szoroznak. A tesztelés során száz százalékos hatékonysággal működött az SSD-Insider++, a ransomware általi titkosítás elindítása után tíz másodperccel a védelem vissza is állította a túszul ejteni próbált állományokat.

Mindez nagyon jól hangzik, így meg is kerestek számos meg nem nevezett dél-koreai gyártót a találmányukkal, ám azok a teljesítménycsökkenés hallatán úgy döntöttek, hogy nem érdekli őket az SSD-Insider++, túlságosan érzékenynek tartják a problémát. Ez sokkoló annak fényében, hogy az üzleti és állami ügyfelek részéről garantáltan óriási lenne az érdeklődés a zsarolóvírusoknak ellenálló háttértárak iránt, és jó eséllyel a fogyasztói piacon sem buknának meg a védelemmel ellátott termékek.

Elméletben az SSD-Insider++ akár utólag is hozzáadható lehet a már piacra került meghajtókhoz, hiszen frissíthető a szoftverük.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: FLICKR