Hogyan formálja a divattervezést a digitalizáció?

A divatmárkák legújabb darabjai már digitális tervezéssel készülnek: a technológia fejlődése az élet minden területére, így a kreatív iparágakra és a divatra is hatással van – írja a bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 19. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tű és a szövőszék feltalálásától hosszú út vezetett a 3D nyomtatással alkotott kreációkig, a jelentős fejlesztések pedig minden alkalommal új stílusokat is hoztak magukkal. A Samsung magyar tervezőkkel közösen létrehozott Z Style kollekciója egy újabb lépést tesz ezen az úton, hiszen egyedülálló mobiltechnológiák segítségével készül. A Kata Szegedi, az Anna Amélie és a VYF márkák művészei az összehajtható Galaxy Z Fold3 5G és Galaxy Z Flip3 5G készülékekkel, digitális alkotási folyamattal terveznek új ruhákat, táskákat és sálakat.

A Z Style kollekció tervezése már elkezdődött, az alkotók az okostelefonok és az S Pen segítségével szabadjára engedhetik a fantáziájukat és mind a formavilág, mind pedig a minták terén kísérletezhetnek.

A csúcstechnológiával könnyen inspirálódhatnak és a multitasking funkcióknak köszönhetően a nekik tetsző elemeket azonnal átemelhetik a tervekbe vagy átalakíthatják az S Pennel. A tervezők munkája így jelentősen egyszerűbb és több lehetőségük nyílik új ötleteket, stílusokat kipróbálni. A technológia és a divat régóta hatással van egymásra, az új találmányok általában új irányzatok megjelenésével is jártak – olvashatjuk a bama.hu oldalán.

Az ipari forradalom egyik legfontosabb vívmánya éppen a szövőszékek automatizálása és gyárakba szervezése volt. Az itt megtermelt, nagy mennyiségben rendelkezésre álló, jó minőségű szövetek a 18. században szélesebb körben is elérhetővé tették a divatos, magas minőségű öltözékeket. Az haute couture szabászat Charles Frederick Worth angol tervező nevéhez fűződik, aki Párizsban alkotott egyedi kollekciókat megrendelői számára a legújabb gyárakban készült pamut és selyem anyagokból. Az első varrógépek az 1830-as években az ő munkáját is jelentősen felgyorsították, hiszen csak az igazán bonyolult szabásminták esetében volt szükség kézi varrásra.

A divat mai sokszínűségéhez nagyban hozzájárult a 19. század jelentős innovációja, a szintetikus színezés.

Korábban az anyagok festése drága és időigényes folyamat volt, azonban egy vegyész véletlen felfedezése után a színek sokkal több ember számára elérhetővé váltak és hamarosan a különböző minták nyomása is általános eljárás lett, így a tervezők nem csak szabással és varrással mutathatták meg a kézügyességüket. Később, a különböző műanyagok megjelenésével egyre különlegesebb kreációk születtek, ezek színezésével és mintázásával pedig el is érkezett a ma megszokott divatmárkák és ruhadarabok kora.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.