időjárás 4°C Taksony 2021. November 29.
logo
A kontrollszimulációs játék most megmutatja, milyen vagy valójában!

Jól kezeled a váratlan helyzeteket?

Forrás: Lounge Group
2021.10.26. 18:21 2021.10.27. 10:00
Jól kezeled a váratlan helyzeteket?

Szakértők állították össze azt az új szimulációt, amelyen a Lounge Group Munkadinamika címet viselő, vállalati kutatásához kapcsolódva most kipróbálhatjuk, hogyan viselkedünk, amikor a világ a feje tetejére áll.

Több tudományos kísérlet óta tudjuk, hogy pusztán a megfigyelés ténye komoly hatással lehet a teljesítményre, ezt nevezzük Hawthorne-effektusnak. A kontroll érzete jelentősen befolyásolhatja a hatékonyságot, otthoni és munkahelyi viselkedésünket egyaránt. Másfél éve a járványhelyzet, illetve a nyomában járó válság szinte egyik napról a másikra alakította át az életünket, beleértve a munkahelyek, cégek működését is. Saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy komfortzónánk drasztikus megváltozásával kiesett a kezünkből a kontroll, vagy éppen megnőtt rajtunk, otthonainkban a figyelem: gondoljunk csak bele, hirtelen milyen sokan hallhatták, ahogyan párjuk a nappaliból vezeti üzleti tárgyalásait.

Fotó: Joe Oravecz / Lounge Group

Az Internet Hungary konferencián debütáló szimulációs játék a Lounge Group Munkadinamika kutatásának részeként az olyan különleges helyzetekre adott válaszokat térképezi fel, amelyeket komfortzónánk válsághelyzet alatt történő elhagyásakor tapasztaltunk, ezáltal vizsgálva a lehetséges, kifejezetten egyénre szabott megoldásokat, hogy mind a magánéletünkben, mind a munkahelyünkön, akár cégvezetőként elégedettebbek és hatékonyabbak legyünk. A felmérésből kiderült ugyanis, hogy a legnagyobb problémákat, beleértve a vállalatoknál az ilyen helyzetek által generált mentális, szervezeti, illetve munkahelyi dinamikákat befolyásoló változásokat leginkább a kontroll, az irányítás hirtelen átalakulása okozta. 

A Lounge Group „Munkadinamika” élményközpontjában most izgalmas játékok segítségével szimulál ehhez hasonló helyzeteket. A résztvevők megtudhatják, hogy a személyiségtípusuk alapján hogyan reagálnak, ha kiesik a kezükből az irányítás, ami különösen a cégvezetők szempontjából érdekes. A megváltozott kontrollhelyzetet teremtő és a komfortzóna elhagyására késztető izgalmas játékot a kutatás során első körben 60 vezető beosztású és diplomás résztvevő próbálta ki. A drasztikusan megváltozott szituációkat teremtő élménydús játék – amelyről a videót megnézheted ittazonban leginkább abban segíthet, hogy hogyan fedezzük fel saját személyiségünk határait.

„A szimulációk egyik legfőbb eredménye, hogy az átélt reakciók – frusztráció, csalódottság, feszültség, stressz – már csak egy okozat. A valódi ok, ami ezeket kiváltotta, az a kontroll megváltozása, elveszítése volt, éppen úgy, ahogy például a járványhelyzetben érezhették magukat a cégvezetők” – mondta Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója. Nagy hatással volt a helyzetkezelésre az adott résztvevő személyiségtípusa is. A nagyobb részben felfedező típusú cégvezetők váltak leginkább feszültté egy-egy játékban, amikor megérezték az irányítás elvesztését. Az újító személyiségűek ugyanakkor egyáltalán nem jöttek zavarba a váratlan helyzetben, míg az időbecslés legjobban a csapatjátékos kategóriának sikerült.

Milyen a személyiségtípusod? Felfedező vagy és inkább a belső hangodra hallgatsz? Csapatjátékosként igazán a közösség a lételemed, vagy inkább Különcként egyénileg magasra teszed magadnak a mércét? És mi a helyzet a határaid feszegetésével, talán épp Újító vagy, akit semmi sem állíthat meg? A Munkadinamika projekt 8 személyiségtípus, a felsoroltak mellett a Logikus, a Megbízható, a Rendszerező és a Csupaszív viselkedését vizsgálja megváltozott kontrollhelyzetben. További részletekért látogass ide: munkadinamika.hu