Laboratóriumban állítottak elő wagyu marhahúst japán tudósok

Japán kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a világ legdrágább marahahúsának számító márványos wagyu marhahúst.

Forrás: MTI2021. 10. 10. 11:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik. Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek. A tudósok közleménye szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.

Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarha őssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot.     

"Ha képesek vagyunk gyorsan sok húst előállítani, akkor van esély arra, hogy jobban tudjuk kezelni a jövőben az élelmiszer- és fehérjehiány problémáját" - magyarázta a tudós.

A húsiparral kapcsolatos környezetvédelmi és etikai aggályok miatt megnőtt a növényi alternatívák és a laboratóriumban előállítható húsok iránti érdeklődés.

Macuszaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni.

Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.

A borítókép illusztráció (forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.