A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik. Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek. A tudósok közleménye szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.
Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarha őssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot.
"Ha képesek vagyunk gyorsan sok húst előállítani, akkor van esély arra, hogy jobban tudjuk kezelni a jövőben az élelmiszer- és fehérjehiány problémáját" - magyarázta a tudós.