Új csatlakozót kapnak az áraméhes videókártyák

Akár 660 wattot is szolgáltathat a PCI Express 5.0 részét képező konnektor.

Forrás: ORIGO2021. 10. 11. 19:47
Így néz ki a 12+4 tűs, 600+ watt leadására képes PCI Express 5.0 tápcsatlakozó Forrás: AMPHENOL ICC/ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legújabb csúcs videókártyák jelentősen energiahatékonyabbak az elődeiknél, de ez nem jelenti azt, hogy összességében ne lenne szükségük óriási mennyiségű áramra a nótájuk elhúzásakor. Ráadásul egyelőre csak rosszabbodni fog a helyzet, a várhatóan jövő ősz táján bemutatkozó NVIDIA Lovelace és AMD RDNA3 architektúrás GPU-kat használó grafikus kártyák az állítólagosan masszív teljesítménybeli pluszokért cserébe minden eddiginél többet fogyaszthatnak - olvasható az Origo cikkében.

A helyzetre reagálva a jelenleg véglegesítés alatt álló PCI Express 5.0 szabvány bevezet egy új áramcsatlakozót, a tizenkét feszültség alatt álló és négy vezérlési célú tűt használó csatlakozófelületen keresztül a tápegységek akár 660 wattot is képesek lesznek szolgáltatni a videókártyák számára, konkrétan 12V feszültség és 55A áramerősség kombinációjában.

Kontextusként az alaplapokon lévő PCI Express foglalatok önmagukban 75W teljesítményt képesek leadni a beléjük tett bővítőkártyáknak, a hattűs PCIE tápcsatlakozó szintén 75 wattos, míg a nyolctűs PCIE konnektor 150 wattra van hitelesítve.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Borítóképen: Így néz ki a 12+4 tűs, 600+ watt leadására képes PCI Express 5.0 tápcsatlakozó (FORRÁS: AMPHENOL ICC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.