Átverhető a webkamerás ügyfélazonosítás

Deepfake videókkal minden rendszert sikerült kijátszaniuk a biztonsági kutatóknak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 05. 19. 14:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségkímélési okokból és az ügyféligényekre válaszul többek közt a bankokat is elérte a videócsetes ügyintézés, ráadásul egyes cégek már az ügyfelek automatizált rendszeren keresztüli azonosítására is használni kezdték a mobilok és a számítógépek kameráiból érkező videófolyamot. Ennek során élénkségi tesztet végeznek a beléptetőrendszerek, a kapott instrukciókat követve az ügyfeleknek például a fejük elfordításával vagy mosolygással kell bizonyítaniuk, hogy élő emberek, nem pedig róluk készült fotót tart egy csaló a kamera elé.

A mesterséges intelligenciás arcgenerálással működő támadások leleplezésére specializálódott Sensity biztonsági cég most súlyos beszámolóval állt elő, állítása szerint ezek az élénkségi tesztek kijátszhatók deepfake videókkal: tíz nagy technológiai beszállító közül kilenc termékét erőfeszítés nélkül sikerült átverni az ötlettel.

 

A kutatók igazolványról szedett arcképet felhasználva állították össze a felhasznált deepfake videókat, de éppenséggel közösségi médiás profilokból letöltött képek is megfelelhetnek a célra. A Sensity nem hozta nyilvánosságra a tesztelt rendszerek neveit és beszállítóit, egyes felekkel titoktartási szerződés miatt, mások esetében pedig jogi következményektől tartva.

A cég szerint a tesztelt élénkségi teszteket többek közt bankok, randialkalmazások, kriptovalutás startupok használják, az egyiket nemrég egy afrikai választáson is bevetették. A technológiát beszállító vállalatok kivétel nélkül a kutatók felfedezéseinek szőnyeg alá söprését választották,

próbálnak tudomást sem venni a nehezen kezelhető problémáról.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.