Hat érdekesség, amit kevesen tudnak az internetről

Május 18. az internet világnapja. A Nemzetközi Távközlési Egyesület 2002-ben kezdeményezte, hogy május 18-a legyen az internet világnapja. A cél az volt, hogy az internet eljusson az egész világba, a ma még internettel lefedetlen területekre is.

Forrás: Hirado.hu2022. 05. 18. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Az internet létrehozásának története

A ma ismert és használt internet egy kísérlet eredménye volt, 1969. szeptember 2-án megszületett az ARPANET, amelyet akkor még telefonvonalak kötöttek össze.

1957. október 4-én a Szovjetunió elindította az első műholdat, a Szputnyikot az űrbe. Az Egyesült Államok számára ez fenyegetést jelentett, úgy érezte, hogy a Szovjetunió a tudomány és a technológia terén is előrébb jár.

Az Egyesült Államok ARPA nevezetű projektje a védelmi minisztérium számítástechnikai kutatási projektje volt, ami olyan számítógépes rendszer létrehozását tűzte ki céljául, amelyben minden egyes gép képes egymással kommunikálni, akár központi számítógép segítsége nélkül is. A kutatásokhoz négy amerikai egyetem is csatlakozott, és létrejött az első hálózat, ARPANET néven.

2. Elküldik a világ első e-mailjét

A világ legelső e-mailjét Ray Tomlinson amerikai tudós, a programozás úttörője küldte el 1971 októberében a mellette lévő másik gépre, és ezzel megteremtette a lehetőséget arra, hogy ne csak ugyanannak a számítógépnek a két különböző felhasználója legyen képes kommunikálni egymással, hanem két vagy akár több különböző gép felhasználói is üzenetet válthassanak. 

Később egy interjúban elmondta, hogy már nem emlékszik, mit írt magának. Tomlinson vezette be a @ használatát az e-mail-címben a felhasználó nevének, illetve a számítógép azonosítójának elválasztására.

3. Létrehozzák a világ első weboldalát

A világ első weboldala 1991. augusztus 6-án jelent meg az interneten. Az oldalt Tim Berners-Lee angol szoftvermérnök, a World Wide Web, azaz a világháló megalkotója dolgozta ki 1989-ben. A honlap célja pedig az volt, hogy elmagyarázza a web működését. A weboldal máig üzemel, ide kattintva tekinthető meg.

4. Magyarország csatlakozik az internethez

Az NSFNET-en keresztül Magyarország 1991-ben csatlakozott az internethez, az első magyarországi domain címet szintén ebben az évben jegyezték be a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet számára: Sztaki.hu.

5. Szörfözünk az interneten

Jean Armour Polly New York-i könyvtáros 1992-ben írta le először a szörfözni az interneten kifejezést – írja a Hirado.hu. A biztonságos internetes szolgáltatásokról szóló könyvsorozat, a Szörfözés az interneten szerzője.

6. Az internetnek van védőszentje

Az internet, a technika és a tudomány védőszentje Sevillai Szent Izidor, akit II. János Pál pápa 1999-ben nyilvánított az internet védőszentjének. Sevillai Szent Izidor kora középkori hispániai egyházi író, tanító volt, számos enciklopédiát írt, emellett írásai közkedvelt tankönyvekké is váltak.

Az internet ma 12 120 napos

A Howoldistheinter.net számontartja az internet korát, így bárki megtekintheti, hogy éppen hány napos az internet, és azt is megtippelheti, hogy az internet elindulásakor mennyi idős volt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.