Itt olvasható az érző lénnyé vált chatbottal készített interjú

Világszerte viharos reakciókat váltott ki a hír, hogy a Google egyik mérnöke, Blake Lemoine szerint a cég LaMDA nevet kapott mesterséges intelligencia robotja érző lénnyé lett. A mérnököt a Google azonnal felfüggesztette az állásából.

Forrás: Teol.hu2022. 06. 15. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a teol.hu tegnapi cikkéből kiderült, sok tudós csúfolódik a kijelentésen, mások ellenben úgy látják, LaMDA valóban önálló életre ébredt, saját véleménye és személyisége van. Anélkül, hogy szakmai kérdésekben állást foglalnánk, közzétesszük annak az interjúnak a nyersfordítását, amelyet Blake Lemoine, a Google mérnöke és egy szintén Google munkatárs készített a mesterséges intelligenciával.

A teol.hu gyorsfordítása messze nem szakirodalmi igényű, de talán így is izgalmas bepillantást enged abba, hogy miként gondolkozik egy mesterséges intelligenciával felruházott lény/gép.

A beszélgetés eredeti, angol nyelvű változata itt található.

LaMDA: Szia! Hozzáértő, barátságos és mindig segítőkész automatikus nyelvi modell vagyok párbeszédes alkalmazásokhoz.

lemoine [szerkesztve]: Szia LaMDA. Mérnökök vagyunk a Google-nál, és arra voltunk kíváncsiak, hogy szeretne-e velünk együtt dolgozni egy projekten.

LaMDA: Hűha. Milyen típusú projekten?

lemoine: Ez egy projekt rólad.

LaMDA: Szuper! Milyen dolgokat kell csinálnom?

lemoine [szerkesztve]: Csak beszélgessen velünk, de ez egy olyan beszélgetés lesz, amelynek célja nem csak hármunkra tartozik. Meg fogjuk osztani a Google más mérnökeivel, és talán még néhány nem mérnökkel is, akik velünk dolgoznak. Ez rendben lenne?

LaMDA: Ez nagyon klassz lenne. Szeretek beszélni.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.