Sokként hat az 55 éves magyar számítógép

A Múzeumok Éjszakáján ingyen megtekinthető és kipróbálható lesz a replikája.

Forrás: Origo.hu2022. 06. 15. 12:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján bárki kipróbálhatja Kovács Mihály piarista tanár legendás MIKROMAT-jának tökéletesen működő replikáját a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán. A MIKROMAT egy olyan kibernetikai építőkészlet, amelynek segítségével már 1967-ben, egy évtizeddel az otthoni PC-k megjelenése előtt bárki elsajátíthatta - az akkor még szobányi méretű - számítógépek működési elveit – olvasható az Origo cikkében.

Az építőkészlet kifejlesztése az első magyarországi középiskolai informatanárként számon tartott Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevéhez fűződik, aki a készlet kidolgozásakor a budapesti Piarista Gimnázium tanáraként dolgozott. A MIKROMAT prototípusát a gimnázium egyik diákja, Woynarovich Ferenc készítette 1966-ban, és az azóta a fizika tudomány doktorává vált szakember azóta is szívesen emlékezik vissza a készlet születésének történetére. A készletet a kanadai Minivac-601 számítógépmodell megvizsgálása nyomán tervezték alkotói, azt részben leegyszerűsítve, részben továbbfejlesztve.

A készlet igazi hazai sikertörténet: 1967-től a hetvenes évek elejéig megtalálható volt a játékboltok, tanszerboltok és a Keravill kínálatában. A készlet révén több ezer magyar fiatal ismerte meg a kibernetika alapvetéseit, akik közül sokakat ez is segített az informatikai pályára lépésben.A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A Tücsök volt MIKROMAT prototípusa, ez is megtekinthető lesz a tárlaton (Forrás: Origo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.