Az univerzum tágulását méri az amerikai DESI spektroszkóp

A DESI ötezer miniteleszkópból áll, melyek mindegyike 20 percenként képes felvételt készíteni egy galaxisról.

Forrás: MTI2021. 05. 19. 9:20
null
Megkezdte az univerzum tágulására vonatkozó megfigyeléseit a DESI spektroszkóp Fotó: DESI Legacy Imaging Surveys/LBNL Forrás: Flinkr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte az univerzum tágulására vonatkozó megfigyeléseit az amerikai Arizona államban lévő DESI spektroszkóp – jelentették be a projekt vezetői.

A DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Sötét Energia Színképelemző Műszer) ötezer miniteleszkópból áll, melyek mindegyike 20 percenként képes felvételt készíteni egy galaxisról. Célja, hogy páratlan pontosságú háromdimenziós térképet készítsen a kozmoszról, detektálja és elemezze mintegy 35 millió galaxis fényét.

A DESI az amerikai Arizona államban lévő Kitt Peak obszervatórium 4 méteres Mayall teleszkópján helyezkedik el. Ötezer, optikai szálakkal felszerelt miniteleszkópja segítségével 5000 különböző galaxis fényét képes párhuzamosan észlelni, pontosan rögzíteni a Földtől való távolságát és lemérni, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre.

A műszer tízmilliárd fényévnyi távolságba képes ellátni, tehát tízmilliárd évre képes visszatekinteni a múltba.

Az adatok segítségével a tudósok megérthetik a titokzatos sötét anyag mibenlétét. A becslések szerint a sötét energia alkotja az univerzum nagy részét, s bolygókat, csillagokat és galaxisokat felépítő atomok valószínűleg csak 5 százalékát teszik ki.

Az ősrobbanás eredeti elmélete szerint az univerzum tágulása idővel lelassul, majd a gravitáció vonzásának eredményeként elkezd összehúzódni. 1998-ban azonban a csillagászok felfedezték, hogy az univerzum továbbra is tágul, sőt, tágulása gyorsul. A legnépszerűbb nézet szerint valami a gravitációs erő ellen hat, ez az ellenerő kapta a sötét energia nevet.

Megkezdte az univerzum tágulására vonatkozó megfigyeléseit a DESI spektroszkóp
Fotó: Flinkr

Az univerzum tágulása miatt a galaxisok távolodnak egymástól. Minél távolabb kerülnek, az általuk kibocsátott fény annál jobban tolódik a megfigyelhető spektrum hosszú hullámhosszú, vagyis vörös tartománya felé – mutatott rá a csillagászati projektben résztvevő francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

A galaxisok energetikai sugárzásának elemzésével a DESI képes felmérni ezt a távolodáshoz köthető úgynevezett vöröseltolódást. Ez információval szolgál a Földtől való távolságukról.

A kutatók ezáltal páratlan részletességű háromdimenziós térképet készíthetnek az univerzumról, több tízszeresére növelve az azonosított galaxisok számát.

A DESI-projektben mintegy 25 amerikai, nagy-britanniai, francia, svájci és spanyol intézet kutatói dolgoznak együtt.

A Nap koronakidobódásait rögzítette a Solar Orbiter

A Solar Orbiter űrszonda elkészítette első felvételeit a Nap koronakidobódásairól – tette közzé hétfőn honlapján az Európai Űrügynökség (ESA).

A kitöréseket (CME) még februárban rögzítette az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az ESA 2020 februárjában felbocsátott napszondája, melyet az ESA Darmstadtban lévő Európai Repülésirányító Központjából (Esoc) vezérelnek.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.