Hulladékból építettek elektromos gépkocsit holland egyetemisták

Egy teljes mértékben működő elektromos autót építettek hulladékból, például tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból holland egyetemisták.

Forrás: MTI2020. 11. 25. 14:20
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétüléses Luca névre keresztelt sportautó óránként 90 kilométer csúcssebességet képes elérni és teljes feltöltöttséggel elérte a 220 kilométert – közölte a holland, Eindhoveni Műszaki Egyetem.

„Ez egy valóban különleges autó, mivel hulladékból készült. Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból készült. Belsejéhez válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk” – mondta Lisa van Etten projektmenedzser a Reuters brit hírügynökségnek.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A gépkocsi karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot alkalmaztak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek.

A gépkocsit 18 hónap alatt készítette el 22 egyetemista azzal a céllal, hogy bizonyítsák a hulladék felhasználásának számtalan lehetőségét.

„Igazán reméljük, hogy a gépkocsigyártók elkezdik használni a hulladékot. Számos alkalmazási területe van. Egyre több cég használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat a gépkocsik belsejéhez, mi meg akartuk mutatni, hogy alváz is készülhet belőle” – hangoztatta Matthijs van Wijk, a csoport vezetője.

Értékes Star Wars-játékokat talált egy brit házaspár a szemétben

A közép-angliai Stourbridge-ben élő házaspár nem tudta, hogy milyen kincs hullott az ölébe, amikor kibontotta a szomszéd által számukra a garázsban hagyott zsákokat. A fiuk azonban nyomban felhívott egy árverési házat, amely le is csapott a több évtized alatt felhalmozott, még eredeti csomagolással is megtartott Star Wars-relikviákra – írta meg a Times.

A tárolás miatt sok tárgy kissé nyirkos volt, de ennek ellenére is ez volt a legjobb Star Wars-gyűjtemény, amelyet valaha láttam – mondta el Chris Aston, az Aston’s aukciósház vezetője. Hozzátette, hogy a világ minden tájáról voltak érdeklődők, úgyhogy biztos volt benne, hogy jó árat kapnak a gyűjteményért.

Különösen értékesnek bizonyult a galaktikus birodalom flottájának egy parancsnoki figurája, két ismert példány közül az egyik, eredeti csomagolásban, amely 32 500 fontért (13 millió forintért) kelt el. A szintén saját csomagolásában eltett Jawa-figura – a tíz létező ismert darabból az egyik – 27 280 fontot (11 millió forintot) ért egy vásárlónak. Aston szerint a brit pár joggal érezheti úgy, mintha a lottón nyertek volna.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.