Jól átverte egyes dolgozóit az internetes tárhelyszolgáltató

Karácsonyi bónusz helyett biztonsági továbbképzést kaptak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 28. 19:52
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél nagyobb veszélyt jelentenek a vállalatok számára a kiberincidensek, a rendszereikbe behatolni képes bűnözők többek közt adatlopással vagy zsarolóvírusokkal is padlóra küldhetik azokat. Az efféle támadások során az elkövetők gyakran nem konkrét hackelésekkel jutnak be a hálózatokba, hanem e-mailekben magukat másnak kiadva megtévesztik a dolgozókat, ráveszik őket a belépési adataik kiadására, vagy éppen kártevőket telepíttetnek velük.

Az egyesült államokbeli GoDaddy tárhelyszolgáltató és domainregisztrátornál több incidens is történt az elmúlt években, a fenyegetések felismerésére kitalált tanfolyamok elvégeztetését követően pedig december közepén a dolgozóinak sunyi tesztelése mellett döntött: egy adathalász e-mailben arra kérte őket, hogy adják meg bizonyos adataikat a 650 dolláros karácsonyi bónuszuk minél előbbi igénylése érdekében.

Akik bedőltek a trükknek, azok extra fizetség helyett újabb biztonsági továbbképzést kaptak a vállalattól.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A próbatétel híre jelentős negatív visszhangot váltott ki a közösségi médiában, a körülményekre való tekintettel a 650 dolláros bónusszal való bolondítást sokan érzéketlennek találták.

Ettől függetlenül az e-mailben több olyan elem is volt, amelyeknek azonnal meg kellett volna kongatniuk a vészharangot. A GoDaddy tárhelyszolgáltató a csali levél kiküldése előtt egyértelműen közölte, hogy a vállalat anyagi helyzete miatt idén nem lesznek karácsonyi bónuszok, nem viccből épített le az elmúlt hónapokban bő 800 munkavállalót és zárta be az austini irodáját. Ehhez képest a csali levél rekord évet köszönt meg a dolgozóknak, majd olyan adatok megadására kérte őket az állítólagos bónuszuk kifizetése érdekében, amelyekre a bérszámfejtésen dolgozóknak biztosan nem lenne szükségük.

Nagyon realisztikus adathalász e-mailről volt szó, az ilyeneknek való bedőlésből lesznek a gigabotrányok.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.