A drágább, nagyobb teljesítményű grafikus kártyákat veszik a gamerek

A Steam szerint átgázolt a konkurencián a GeForce RTX 3000 termékcsalád – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 05. 21:14
null
Geforce RTX 3070 TI Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban Németországból már jó ideje olyan információk érkeznek, hogy mennyire jól fogynak az AMD processzorai és videokártyái. A vezető digitális számítógépes játékbolt ezt csak részlegesen képes alátámasztani, a Steam friss statisztikái szerint a központi egységek terén az elmúlt évben az AMD valóban képes volt olyan 8% piaci részt elhódítani az Inteltől, a PC-s játékosok jelenleg 29,2% használ Ryzen vagy Athlon processzort.

 

A videókártyák piacán már nem ilyen rózsás a helyzet, az AMD Radeon termékek aránya 15-16% körül mozog, egy ideje folyamatosan csökkenő részesedési trenddel. Ennek a magyarázata is kiolvasható a Steam statisztikáiból, az NVIDIA GeForce RTX 3000 és az AMD Radeon RX 6000 szériás kártyák használatának aránya 11:1-hez, százalékokban kifejezve 3,88% és 0,35% a részesedésük.

 

Tizenkét legújabb generációs grafikus kártyát vett gamerből csak egy választott Radeont, a csúcs GeForce RTX 3090 modellel pedig többen rendelkeznek (0,38%), mint ahányan Radeon RX 6000 családba tartozóval összesen.

 

Ez kínosan nagy vereség az AMD számára, de minden bizonnyal több jelentős oka is van a mérlegnek.

 

  • A jelenlegi generációs kártyák forgalmazásának kezdete óta semelyik gyártó sem volt képes tömegek számára megfizethető videókártyát elérhetővé tenni, ami potenciálisan inkább az AMD számára fájhatott, hiszen a márkának jelentős közönsége van a szűk és a realisztikus büdzsével gazdálkodó gamerek közt, ők nem tudtak ilyen árak mellett új grafikus vezérlőt beszerezni.

 

 

  • A GeForce RTX 3000 modellek mellett szól a játékgyorsító DLSS-technológia és a kétszer jobb valós idejű sugárkövetési teljesítmény is, érthető módon akik képesek akár többszörösen túlárazva új grafikus kártyát venni, azok a lehető legtöbbet szeretnék kapni a túl sok pénzükért cserébe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.