Mégsem vezetik be idén az okostelefonos személyi okmányokat

Csak a jövő nyáron válhat elérhetővé az igazolványokat helyettesítő mobilapp.

Forrás: origo.hu2020. 09. 14. 18:40
null
Köln, 2020. június 14. Koronavírus-veszélyre figyelmeztetõ, kapcsolatkövetõ okostelefon-alkalmazás egy mobiltelefon kijelzõjén Kölnben 2020. június 10-én. A Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztõ óriáscég alkalmazása figyelmezteti a felhasználót, ha fertõzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertõzöttel. A koronavírus-járvány elleni védekezésre kifejlesztett alkalmazást június 15-én aktiválják és egy nagyszabású ismeretterjesztõ, népszerûsítõ kampánnyal igyekeznek majd minél több embert rávenni a letöltésére és a használatára. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A papír dokumentumokkal és műanyag kártyákkal való leszámolás jegyében a németek képesek lesznek a jövőben az okostelefonjaikon is maguknál tartani az irataikat.

Az Electronic ID mobilapp használatával többek közt a személyi igazolványukat, a vezetői engedélyüket, továbbá a TAJ-kártyájukat tudják majd bemutatni az ügyintézések vagy igazoltatások során, már amennyiben a használatára jóváhagyott mobillal rendelkeznek.

Fotó: MTI/EPA

Eredetileg arról volt szó, hogy a Samsung Galaxy S20 okostelefonok tulajdonosai már az idei év végén képesek lesznek használatba venni az Electronic ID appot.

Most változott a hivatalos álláspont, a fejlesztés vártnál lassabb haladása miatt csúszik a projekt: jövő februárban kezdődhet meg a bétatesztelése, az általános elérhetővé tételét pedig 2021 júniusában tervezik.

Természetesen az app elérhetővé válása csak félsiker, hiszen a használata kizárólag szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő, tanúsított mobileszközön lesz megengedett. Emiatt sokáig eltarthat, mire a kiadását követően az állampolgárok legalább java ténylegesen használni tudja majd az Electronic ID-t.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.