Megszólaltak az üzemanyag-hálózat zsarolói

A jövőben csak kevésbé botrányos áldozatokat kívánnak szedni – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 11. 22:15
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels

A jövőben csak kevésbé botrányos áldozatokat kívánnak szedni – írja az Origó.

Eddig nem látott helyzet állt elő pénteken az Egyesült Államokban, a keleti partvidék közel felét különféle típusú üzemanyag ellátó Colonial Pipeline egy zsarolóvírusos támadás miatt teljesen lekapcsolta a 9000 kilométeres vezetékhálózatát. A vállalat napi szinten körülbelül 2,5 millió hordónyi benzint, gázolajat és hasonló terméket szállít a Mexikó-öbölben lévő finomítókból az ügyfelek irányába, hírünk írásáig csak részlegesen sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

A támadásért a közismert DarkSide nevű csoport felel, amely már jó ideje világszerte gondokat okoz a zsarolóprogramos akcióival. Rendkívül valószínű, hogy egy orosz csoportról van szó, részben mivel egyes tagjai tagjai beszélnek oroszul, másrészt pedig a zsarolóprogramjuk nem tesz semmit az olyan számítógépeken, amelyeken bizonyos nyelvekre állított Windowsokat használnak, többek közt az orosz is rajta van a tiltólistán.

Ez gyakori az orosz zsarolók körében: elkerülik a belföldi bűnözést, ezzel csökkentve a rendőrkézre kerülésük esélyét.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A DarkSide most kiadott egy közleményt a Colonial Pipeline ügyében. Elsőként is leszögezte, hogy semmiféle állami kapcsolattal sem rendelkezik, a támadás indítéka kizárólag a haszonszerzés volt, társadalmi kárt nem kívánt okozni. A kellemetlen ügy miatt moderálást vezet be, a leendő áldozatok számítógépein lévő fájlok titkosításának megkezdése előtt ellenőrizni fogja, hogy kik akadtak bele a partnereinek hálóiba.

Ez arra utal, hogy nem közvetlenül a DarkSide felelős az incidensért, szolgáltatásként is nyújtja a zsarolószoftverét más feleknek, valójában az egyik kuncsaftja felel a gigantikus botrányért.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.