Online tárlaton láthatjuk a Shakespeare háza helyén feltárt leleteket

A feltárt leletek nem csupán Shakespeare és családjának mindennapjairól mesélnek.

Forrás: MTI2020. 12. 16. 14:16
null
A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place helyén. Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új online kiállításon mutatkoznak be a William Shakespeare egykori stratford-upon-avoni családi háza helyén feltárt leletek – adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place – ez volt az épület neve – helyén.

„Tekintettel arra, hogy New Place-t gyakorlatilag kétszer is elbontották – 1759-ben tüntették el véglegesen –, és hogy az építőanyagok jelentős részét más házakhoz használták fel, eleinte nem voltak nagy reményeinek, ám a föld eltávolításával és finom átrostálásával elkezdett kirajzolódni az egykori épület alapja és felbukkantak a régmúlt tárgyainak maradványai”

– mondta Nic Fulcher, a projektben részt vevő Shakespeare Birthplace Trust szervezet munkatársa.

A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place helyén.
Fotó: Flickr

A feltárt leletek nem csupán Shakespeare és családjának mindennapjairól, hanem a ház korábbi lakóinak életéről is mesélnek.

A Searching for Shakespeare elnevezésű online tárlaton szereplő leleteket, köztük vaskori edényeket, középkori kockákat és gombokat, a háromdimenziós szkennelésnek köszönhetően a felhasználók minden irányból, alaposan szemügyre vehetik.

A régészeti leleteket, amelyek egy része talán magának Shakespeare-nek a tulajdonába tartozott, jelenleg a Shakespeare Birthplace Trust őrzi és a kutatók, valamint a nagyközönség számára is hozzáférhetetlen.

Az online tárlaton csupán a tárgyak egy része látható. A Staffordshire Egyetem régészeti központjának reményei szerint a jövőben minden leletet sikerül digitalizálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.