Szabadalmi jogsértés miatt kell a zsebébe nyúlnia a csúcsvállalatnak

A vád szerint a PMC technológiáját másolja az Apple Music, az App Store és az iTunes – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 24. 14:14
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apple szerzői jogvédelmi technológiája igen sokba kerül most a vállalatnak. A Bloomberg jelentése szerint ugyanis egy texasi bíróság arra kötelezte az Apple-t, hogy szabadalmi jogsértés miatt fizessen 308,5 millió dollárt a PMC-nek.

A PMC vádja szerint DRM-szabadalmakat sértett meg az Apple, amely a PMC technológiáját használja az Apple Music, az App Store és az iTunes megoldásokban is. A szabadalmi hivatal eredetileg az Apple mellé állt az ügyben (és a Google is ki tudta védeni a PMC hasonló támadását), de a PMC végül sikeresen fellebbezett – és hasonló jogi csatában áll a Netflix céggel is.

Nem eshet jól az Apple-nek ez a büntetés a járvány közepén Fotó: EPA/Armando Babani

A jelentések szerint a PMC alapvetően szabadalmi perekkel foglalkozik, sok helyen szabadalmi trollként hivatkoznak rá. Az Apple állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az ilyen cégek visszafogják az innovációt és ártanak a fogyasztóknak is. Az Apple az ügy kapcsán fellebbezést tervez, várhatóan azonban sok ilyen per várható még a következő években.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

 

Csak 2023-ban kaphatnak periszkópkamerát az almás mobilok

Az Apple az elsők között dobott piacra olyan mobilt, amin volt telefotós kamera (iPhone 7 Plus, 2016). Azóta viszont nem igazán hajlandó bevezetni az újabb kamerás fejlesztéseket az Apple, legalábbis ami a hardvert illeti. Ming-Chi Kuo szerint ez a stratégia nem változik. Kuo úgy értesült, hogy az Apple csak 2023-ban használ majd periszkópkamerát. Addig legfeljebb az optikán csiszolnak egy kicsit, ilyen téren a teljesítmény 10-20 százalékot javulhat. A 8P-s lencsékre azonban csak 2022 végén lehet számítani, ezek jelenleg drágák, mert nehézkes a gyártás.

Ami a 2021 őszén érkező iPhone-okat illeti, állítólag az ultraszéles kamerát fejlesztik majd, és 6P-s lencsékre térnek át a Pro modelleknél, jobb autofókusszal. Idén marad a Face ID, de átrendezett, új alkatrészekkel. Jövőre pedig kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasóra és fúrt kamerára válthat az Apple.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.