Titokban bárki számítógépén bányászhatnak kriptopénzeket a hekkerek

Még tavaly decemberben kezdték el követni a Sysrv névre keresztelt zombi számítógép hálózatot – írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu2021. 04. 11. 14:24
null
Bárki veszélyben lehet (A kép illusztráció) Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhasználói beavatkozás nélkül terjed az a számítógépes vírus, amelyik kriptopénzeket bányászik a háttérben, amíg a gép gyanútlan tulajdonosa használja azt – adta hírül a PC World informatikai szakportál.

Még tavaly decemberben kezdtek el követni a szakemberek egy Sysrv névre keresztelt botnetet (zombi számítógép hálózatot), amely képes uralma alá hajtani a Windows vagy Linux alapú gépeket anélkül, hogy a tulajdonosnak ez feltűnne.

Sőt, a szakértők szerint még egy kriptobányász funkciót is kapott a rosszindulatú szoftver, amellyel képes volt előállítani a Monero nevű virtuális valutát.

Bárki veszélyben lehet (A kép illusztráció)
Fotó: pexels

A kiberbűnözők egy hónap leforgása alatt közel 1700 dollárt (fél millió forintot) zsákmányoltak, és ez az összeg azóta is naponta a nyolcadával gyarapszik.

Az ehhez hasonló hálózatok azért is különösen veszélyesek, mert ami képes kriptobányász-programot futtatni, az szinte biztosan telepíthet más káros dolgokat is. Emellett pedig értelemszerűen fogyasztja az erőforrások és az áram egy részét is – írják.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.