Visszaadja az élő szurkolói élményeket az adattudomány

Míg Európában szurkolói előtt engedélyezik az UEFA-bajnokok ligája mérkőzéseket, Amerikában a State Athletics csapata az SAS elemzését használja a jegyértékesítési- és a részvételi forgatókönyvek lefuttatásához.

Forrás: MW2020. 10. 21. 16:29
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SAS elemzésre és optimalizációra szolgáló szoftverei felé fordulnak azok a sport- és szórakoztató szervezetek, amelyek a csapatok szurkolói, a

rajongók élményszerzésére koncentrálnak, de közben a koronavírus miatt hozott biztonsági intézkedések betartásával küzdenek.

A helyszínek kihasználtságát optimalizáló SAS a jegyeladások, a bevételek és a látogatottság maximalizálásának érdekében és a szurkolók biztonságát szem előtt tartva lehetőséget kínál a különböző atlétikai programok, a profi sportszervezetek, valamint a szórakozóhelyek számára az ülőhelyek kialakításának és a részvételnek a gyors szimulálására – írja a baon.hu.

Fotó: Pexels

A szurkolói élmény és elköteleződés elengedhetetlen részei a nézőkkel teli élő sportesemények. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik el a következő futballszezon, de bárhogy is alakul a koronavírus utáni jövő, az Észak-Karolina Állami Egyetem Atlétikai Tanszéke az SAS elemzésre és helyszín optimalizációra szolgáló szoftverét használja majd a tervezéshez.

NC State csapata különböző forgatókönyveket dolgozott ki az 57 600 férőhelyes Carter-Finley Stadionnal kapcsolatban. A legfőbb szempont a közösségi távolságtartás, a kérdés pedig az, hogy a szabályok betartása mellett milyen részvételre és bevételre lehet számítani, valamint, hogy milyen kapacitással és hány ülőhellyel működhetne a stadion. Az SAS helyszínkihasználás optimalizálására szolgáló megoldása az ülőhelyek elrendezését szimulálja, így az NC State csapata is előre megtervezheti a jegyeladásokat, valamint a megfelelő részvételi arányt. Az adatmegjelenítés segítséget nyújt abban, hogy egy játéknapon

milyen módon lehet a legmegfelelőbben kialakítani az ülőhelyeket.

Átlagosan 3-7 perc alatt lehet lefuttatni a különböző ülésrendeket, így nagyon rövid idő alatt akár többféle elrendezés is szimulálható. Ennek előnye, hogy ha módosulnak a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok, akkor a szervezetek is gyorsan reagálhatnak és más ülésrendet alakíthatnak ki.

Az elemzések különféle adatokat vesznek figyelembe, úgy, mint a folyosók, az ülések, a padok, valamint a bejáratnál és a gyep közelében találhatók ülőhelyek mérete, valamint ára. A felhasználók megadhatják, hogy a különböző csoportok milyen messze üljenek egymástól, és/vagy hogy hány személy ülhet együtt. A végeredményben az előbbiekből kiindulva nagy különbségek is keletkezhetnek. Az SAS elemzése rávilágított arra, hogy a kapacitás mindössze 15%-a van kihasználva, ha két méterre ülnek egymástól az egyedül ülő emberek. Ha viszont akár négyen is ülhetnek együtt, akkor ez az arány 30%-ra emelkedik.

Természetesen továbbra is bizonytalan, hogy ezek az ültetési tervek hogyan fognak működni a valóságban.

A csapatok szurkolói ugyanis nem szoktak egy helyben ülni egy háromórás futballmeccs alatt. Az SAS helyszínek kihasználtságát optimalizáló megoldása különböző forgatókönyvekkel számol annak megfelelően, hogy az emberek a be- és kijáratot, valamint a folyosókat is szabadon használhassák anélkül, hogy mások biztonsági zónáját érintenék. Ez egyértelműen a rendelkezésre álló férőhelyek rovására megy, de nagyon sok tényezőt figyelembe tud venni a program.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.