A reggeli edzés pozitív hatásai – Mindenkinek ki kell próbálnia!

Az, hogy ki mikor megy edzeni, többnyire mindenkinek a napi időbeosztásától függ. Nézzük, milyen egyértelmű előnyökkel jár, ha a reggeli órákban végezzük el a napi sportpenzumot!

Forrás: MW2020. 09. 13. 19:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak, akik az esti mozgás mellett teszik le a voksukat, míg mások a reggeli edzés hatékonyságában hisznek. Mindkettő szuper a maga nemében, mi most a napindító sportolás néhány fantasztikus előnyét vesszük sorra. Akinek kedve van, akár már holnap kipróbálhatja, a 2., 3. és 5. pontot hamarosan meg is fogja tapasztalni – ígéri a dietaesfitnesz.hu.

1. TUDATOSABB ÉLETVITEL

Aki már korán reggel időt áldoz az egészségére, a nap folyamán igyekezni fog megőrizni ezt a tudatosságot. Miért tenné bárki tönkre a reggeli edzés hatását azzal, hogy délelőtt felfal egy fánkot vagy este édes koktélokat kortyolgat? Inkább törekedni fog arra, hogy a reggeli mozgás utáni kellemes hangulatot megőrizze, és ehhez olyan döntéseket hoz majd, amelyek segítik megőrizni a fittséget.

2. KÖNNYEBb ELALvás

Bármikor is sportolunk, az segíteni fogja az alvás minőségét. Habár egyes kutatások szerint azok, akik már reggel a futópadon kezdenek, mélyebben alszanak, és 75 százalékkal több időt töltenek az alvás azon szakaszában, amikor igazán pihen és regenerálódik a test. Könnyebben is alszanak el, mint azok, akik este edzenek, hiszen az utóbbiak szervezetében edzés után még dolgozik az adrenalin, ami megnehezíti az elalvást (tipp az esti sportolóknak: az edzéssel ajánlott végezni legalább 2-3 órával a lefekvés tervezett időpontja előtt).

3. JOBB KEDVRE DERÜLünk

A mozgás hatására fokozódik az endorfinhormon termelődése, amely alapvetően természetes fájdalomcsillapító és kedélyjavító. Ha a szervezet kora reggel megkapja a maga „endorfinbombáját”, akkor kevésbé lesz hajlamos az idegeskedésre, szorongásra, és szinte garantált az eredményes, pozitív munkanap.

4. HOZZÁSEGÍTHET A HATÉKONYABB FOGYÁSHOZ

Ha a célod a fogyás, az eredmény kis mértékben ugyan, de függhet attól, hogy mikorra időzíted az edzést. A Journal of Obesity 2019-es tanulmánya szerint azok, akik reggel (vagy délelőtt) edzenek, „jelentősen nagyobb súlyt veszítettek”, mint azok, akik a nap későbbi szakaszában sportolnak.

5. SZABAD DÉLUTÁN ÉS ESTE

Egy tökéletes világban örömmel várnánk az esti randit a futócipőnkkel, de valljuk be őszintén: egy különösen fárasztó nap végén legtöbbször a futópálya vagy edzőterem az utolsó hely, ahová menni szeretnénk. Várnak az otthoni feladatok, vagy egyszerűen csak szeretnénk találkozni a barátainkkal vagy együtt lenni a családdal. Ha reggel letudjuk a napi penzumot, lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük az estét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.