időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Színkavalkád a kertben: ezeket a növényeket válasszuk ősszel

Forrás: lakaskultura.hu
2020.09.04. 17:17
Színkavalkád a kertben: ezeket a növényeket válasszuk ősszel

A hűvösebb hónapokban is gyönyörködhetünk a színekkel tarkított kertünkben – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra.

Kínai lilabogyó

Ez a kétméteres magasságra megnövő cserje ősszel lilára színeződő terméseivel díszít, amelyeket – keserű ízük miatt – nem kedvelnek a madarak, így a különleges színű bogyók sokáig tündökölnek majd kertben.

Lampionvirág

Ez a hatvan centiméteres dísznövény a lombhullást követően is megtartja érdekes, lampionra emlékeztető terméseit, így igazi különlegesség az őszi repertoárban.

Pompás varjúháj

30–50 cm magas, felálló, egyszerű szárú évelő növény, ami sokoldalúan felhasználható és még mutatós is, köszönhető rózsaszínes virágainak, amelyek egészen október elejéig virágoznak. Évelőágyba, sziklakertbe, kőedényekbe, ablakládákba is ültethető, és normál kerti talajban jól fejlődik.

Örökzöld veronikacserje

Szép formájú, szabályos levélzetű, dekoratív növény, ami augusztus–szeptemberben hozza fehér vagy lila virágait. Elvirágzása után is díszít zöld vagy zöld-fehér tarka levelével. Sok napfényt, és jó vízelvezető talajt kíván. Sziklakertbe is kiültethetjük.

Sziki őszirózsa
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Őszirózsa

Az őszirózsák a kertek leggyakoribb díszei ebben az időszakban. A legismertebb fajok közé tartozik a csillagőszirózsa (Aster amellus), melynek kék, lila vagy rózsaszín virágai október elején fejezik be a nyílásukat. Szárazságtűrő növény, de a nemesített fajták inkább közepes vízigényűek.

Krizantém

A különféle krizantémoknak sok fajtája ismert: vannak köztük kimondottan vágott virágnak termeszthetők, de sok a cserepes növényként tartható fajta is. A növény magassága a húsz centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet. A virágformák változatosságát pedig csak a színek sokfélesége múlja felül. Megkülönböztetünk egyszerű, féltelt, telt, labda- és pomponalakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehetnek.

Krizantém
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Őszi napfényvirág

Augusztustól egészen október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.