Színkavalkád a kertben: ezeket a növényeket válasszuk ősszel

Hét növény, amely által a hűvösebb hónapokban is gyönyörködhetünk a környezetünkben.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 09. 04. 17:17
null
Krizantém Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hűvösebb hónapokban is gyönyörködhetünk a színekkel tarkított kertünkben – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra.

Kínai lilabogyó

Ez a kétméteres magasságra megnövő cserje ősszel lilára színeződő terméseivel díszít, amelyeket – keserű ízük miatt – nem kedvelnek a madarak, így a különleges színű bogyók sokáig tündökölnek majd kertben.

Lampionvirág

Ez a hatvan centiméteres dísznövény a lombhullást követően is megtartja érdekes, lampionra emlékeztető terméseit, így igazi különlegesség az őszi repertoárban.

Pompás varjúháj

30–50 cm magas, felálló, egyszerű szárú évelő növény, ami sokoldalúan felhasználható és még mutatós is, köszönhető rózsaszínes virágainak, amelyek egészen október elejéig virágoznak. Évelőágyba, sziklakertbe, kőedényekbe, ablakládákba is ültethető, és normál kerti talajban jól fejlődik.

Örökzöld veronikacserje

Szép formájú, szabályos levélzetű, dekoratív növény, ami augusztus–szeptemberben hozza fehér vagy lila virágait. Elvirágzása után is díszít zöld vagy zöld-fehér tarka levelével. Sok napfényt, és jó vízelvezető talajt kíván. Sziklakertbe is kiültethetjük.

Sziki őszirózsa
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Őszirózsa

Az őszirózsák a kertek leggyakoribb díszei ebben az időszakban. A legismertebb fajok közé tartozik a csillagőszirózsa (Aster amellus), melynek kék, lila vagy rózsaszín virágai október elején fejezik be a nyílásukat. Szárazságtűrő növény, de a nemesített fajták inkább közepes vízigényűek.

Krizantém

A különféle krizantémoknak sok fajtája ismert: vannak köztük kimondottan vágott virágnak termeszthetők, de sok a cserepes növényként tartható fajta is. A növény magassága a húsz centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet. A virágformák változatosságát pedig csak a színek sokfélesége múlja felül. Megkülönböztetünk egyszerű, féltelt, telt, labda- és pomponalakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehetnek.

Krizantém
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Őszi napfényvirág

Augusztustól egészen október végéig találkozhatunk virágzó fajtájával. A gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.