A következő anyagok számítanak a bőr barátainak, ezek tesznek jót neki:
ANTIOXIDÁNSOK
Ezek a molekulák apró szuperhősökként védik a sejteket a veszélyektől. A bőr első számú ellensége az ultraibolya sugárzás, amely károsítja a fehérjéket, a lipideket és a DNS-sejteket a bőrsejtekben. A szabadgyökök pusztító erejűek, mert páratlan elektronokkal rendelkeznek, amik rendkívül reakcióképesek más molekulákkal. Az antioxidánsok elektronokat adnak a szabadgyökökhöz, ezáltal semlegesítve őket – megvédve a bőrt a ráncoktól és a pigmentfoltoktól.
Diéta és Fitnesz-tipp: Egyen naponta legalább öt adag friss zöldséget és gyümölcsöt.
ÓMEGA-3 ZSÍRSAVAK
Az antioxidánsokhoz hasonlóan az esszenciális zsírsavak szintén védenek a napsugárzás káros hatásai ellen: csökkentik a sejtkárosodást és fokozzák a regenerációt. Ezen túl e zsírsavaknak gyulladásgátló tulajdonsága is van, amely segít megállítani a kollagén (a bőrszövet legfontosabb építőeleme) bomlását.
Diéta és Fitnesz-tipp: Fogyasszon rendszeresen lazacot, tonhalat, makrélát vagy szardíniát.
PROBIOTIKUMOK
A probiotikumokban gazdag ételekben található baktériumok segítenek a bélflóra optimális szintjének helyreállításában, amely a bőrre is jótékony hatással lehet. Amikor a káros baktériumok mennyisége meghaladja a hasznos baktériumokét, a bőr állapota jelentősen romlik, hiszen a részben emésztett ételekből a toxinok a véráramba kerülnek. Ilyenkor bőrgyulladás alakulhat ki, amely pattanásokhoz, rosaceához, ekcémához és idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

Fotó: Flickr
Diéta és Fitnesz-tipp: Szerepeljen az étrendjében több élő és aktív baktériumkultúrákat tartalmazó élelmiszer, például joghurt, savanyú káposzta.
Amit inkább érdemes elkerülni
EGYSZERŰ SZÉNHIDRÁTOK
Ha néhány hétre sikerült elhagynia a fehér lisztet és a cukrot, észreveheti, hogy bőre simább, ragyogóbb. Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok vegyületei károsítják a bőrszövetet, gyengítik a rostokat. Hatásukra a bőr veszít hidratáltságából, gyulladttá válhat, megjelenhetnek a korai bőröregedés jelei.