A lenmag igazi népi gyógyászati csodaszer. A lent évezredekkel ezelőtt is használták, nemcsak ruhák vagy egyéb szövetek készítésére, hanem gyógyítási céllal is. A növény az ókori egyiptomi sírkamrákban is megtalálható volt: a halott mellé útravalónak készítették be a magot, a belőle készült olajjal a testet balzsamozták. Hippokratész is írt róla, mint különböző nyavalyák orvosságáról. A középkorban előszeretettel alkalmazták különböző emésztési problémákra, ahogyan a modern kor emberének étrendjében is fontos helyet kap. De miért is ajánlott, hogy gyakran fogyasszunk lenmagot? – teszi fel a kérdést a diétaésfitnesz.hu cikke.
A LENMAG EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI
Rostban gazdag növény, vagyis fogyasztása után hosszan tartó jóllakottságérzetet ad, segíti az emésztést, serkenti a zsírégetést. Emellett magnéziumban gazdag, amiből ha keveset fogyasztunk, a szervezetünk többek között azzal jelzi, hogy csoki után „kiált”. Jót tesz székrekedés, illetve gyomorfekély esetén is.
Nagy mennyiségben tartalmaz tiszta, esszenciális zsírsavakat, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek. Az ómega-3 zsírsavban gazdag lenmag lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt, összességében segít felvenni a harcot a ráncok ellen. Szintén ómega 3-tartalma miatt kiváló azoknak, akik nem szeretik a halat, vagy vegán étrendet folytatnak. Mivel gluténmentes, jó választás az arra érzékenyeknek is.
Vitaminokban szintén gazdag: A-, B-, C-, D- és E-vitamint tartalmaz, valamint a már említett magnéziumot, illetve kalciumot, káliumot, ként, vasat, cinket, foszfort – hogy csak a legfontosabbakat soroljuk fel.
AZ EREK ÉS AZ ÍZÜLETEK BARÁTJA
LENMAG A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN
A belőle készült olaj, őrlemény rendszeres fogyasztása belülről szépít, erősíti a töredezett hajat, a gyenge körmöket, hatékonyan veszi fel a harcot az aknék ellen. Méregtelenítő hatásának köszönhetően ugyanis tehermentesíti a májat, így a méreganyagok nem a bőrünkön keresztül távoznak.
De külsőleg is hatékony, a lenmagolaj enyhíti az ekcéma, a rosacea tüneteit, hidratálja a bőrt. A lenmagolajból készülhet hajpakolás, körömerősítő, az őrleményből pedig – joghurttal vagy tejjel elkeverve – remek természetes arcradír.
A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.
Korábbi cikkünkben dióféléket és olajos magokat gyűjtöttünk össze, amikből minden nap ennünk kellene. A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai ezek a magvak.