A szakemberek szerint ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Annak biztosítása érdekében, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, muszáj elmozdulni a hús helyett a növényi alapú táplálkozás felé.
Több földterületnek kell védettséget biztosítani, és a mezőgazdasági gyakorlatoknak is környezetbarátabbá kell válniuk. Az elmúlt évtizedekben kialakított szántóföldek és legelők miatt ugyanis számos állat természetes élőhelye veszett oda.

Fotó: Pexels
Az állatok milliárdjainak tenyésztése világszerte súlyosan károsítja a környezetet, a biológiai sokféleség hanyatlását okozza és olyan mértékű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, amely felgyorsítja a globális felmelegedést – húzta alá Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató az UNEP közleményében.
A londoni Királyi Külügyi Intézet – székháza után közkeletű nevén a Chatham House – friss jelentése szerint 1970 óta a világ elvesztette természetes ökoszisztémáinak felét és a vadon élő állatok átlagos populációmérete 68 százalékkal csökkent.
A szakemberek szerint ugyanakkor ha például világszerte visszaállítanák eredeti állapotukba azokat az erdőket, amelyeknek a helyén ma legelők terülnek el, akkor ezek az erdők 72 milliárd tonna szén-dioxidot tudnának elraktározni, ami a világ nagyjából hét évnyi károsanyag-kibocsátásával megegyező mennyiség.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Bajba kerülhetnek az állattartók, zsugorodik az európai húspiac
A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére.
A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése.
Az Európai Bizottság adatai szerint
jelentősen, 36 százalékkal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra.
Ennek ellenére mindössze egy százalékkal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el.