Bajba kerülhetnek az állattartók, zsugorodik az európai húspiac
A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére.
A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése.
Az Európai Bizottság adatai szerint
jelentősen, 36 százalékkal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra.
Ennek ellenére mindössze egy százalékkal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el.
Tovább