Ilyen könnyen meg lehet állapítani, hogy zseni-e a kutyánk

Bárki, aki együtt él egy kutyával, ismeri az állat azon képességét, hogy a házikedvenc képes megtanulni egyes szavak jelentését. Ilyenek a „séta„ vagy a „vacsora” szavak kiejtése, amikor az eb ezt hallva igencsak izgatottá válik és ezután gyakran már nem lehet bírni vele. Egy új kutatásban a tudósok most többek között azt vizsgálták, hogy egy kutyának vajon hányszor kell hallania egy kifejezést ahhoz, hogy jelentést társítson hozzá – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 05. 19:47
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi tanulmányok már vizsgálták, hogy az állatok, köztük a csimpánzok vagy az oroszlánfókák hogyan képesek szavakat tanulni. Ám a Nature tudományos szaklapban most publikált tanulmány szerint egyes kutyák el tudják sajátítani egy új objektum nevét úgy, hogy csupán csak négy alkalommal hallják azt. Erről a képességről a tudósok korábban azt gondolták, hogy kizárólag az emberre korlátozódik.

Most azonban azt is megállapították, hogy ez a képesség nem tekinthető általánosnak minden kutya esetében,

ehelyett inkább néhány „tehetséges vagy magasan képzett egyedre korlátozódhat„. Nagy kérdés tehát, hogy hogyan lehet mégis megmondani, hogy a saját kutyánkban ott rejtőzik a zseni vagy sem?

A most kidolgozott tanulmány egyszerű és otthon is könnyen megismételhető: csak követnünk kell a kutatók lépéseit, hogy lássuk, a kutyánk képes-e olyan gyorsan megtanulni a tárgyak nevét, mint a géniusz társaik.

A szakemberek azonban azt is hozzáteszik, hogy nem érdemes akkor sem aggódni, ha négylábú kedvencünk mégsem rendelkezik ezzel a képességgel: mindez ugyanis fajta vagy a korábbi tapasztalatok függvénye is lehet.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Képes kiválasztani a megfelelő játékot

Az új tanulmányban egy Whisky nevű collie szerepelt, aki név szerint összesen 59 tárgyat ismert fel, illetve egy Vicky Nina nevű yorkshire terrier, aki 42 játéknak tudta beazonosítani a nevét. A kutatók az egyes kutyák játékaikkal kapcsolatos tudását tesztelték úgy, hogy megkérték őket, hogy az egyes hívásokra minden játékukat vigyék eléjük, egymás után.

Ezeket a játékokat azonban sem a kutyák tulajdonosai, sem a tesztet végzők nem láthatták annak érdekében, hogy nehogy befolyásolják a kutyák választását.

Miután kiderült, hogy a négylábú kedvencek tudták az összes játékuk nevét, a kutatók két új tárgyat is bemutattak nekik, majd mindegyiket sorra odahelyezték az ismert játékok csoportjába. Ebben a tesztben Whisky minden egyes alkalommal új játékot választott, Vicky Nina viszont a próbák 52,5 százalékában választotta ki a megfelelőt, ami kissé meghaladja a „véletlen esélyeket”.

A vizsgálat következő részében a kutyának megmutattak egy játékot, kimondták a nevét, majd játszani engedték vele.

Két különböző új játék nevének négyszeri ismétlése után pedig arra kérték az állatot, hogy válasszon a két új játék közül.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A vizsgálat ezen részében nem szerepeltek ismerős játékok és a tudósok abból indultak ki, hogy ha a házikedvenc tudja az összes többi játék nevét, akkor a megfelelő játékot is képes kiválasztani úgy, hogy tisztában van azzal, hogy az ismeretlen szónak kell feltüntetnie az ismeretlen játékot.

Szokatlanul intelligens vagy motivált?

Végül mindkét kutya gyakrabban választotta az új játékot, mint azt a véletlenszerűség alapján előre lehetne jelezni. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy valóban nagyon gyorsan megtanulhatják egy új tárgy nevét. Azt is megfigyelték azonban, hogy a memóriájuk jelentősen romlott mindössze tíz perc múlva, és az újonnan tanultakat majdnem teljesen elfelejtették egy órán belül.

Ez azt mutatja, hogy az új tanulás további megerősítésre szorul, ha hosszútávú emlékeket szeretnénk létrehozni.

Az új játékokkal járó tesztet húsz önkéntes is elvégezte a saját kutyájával, de ezek az állatok nem igazán mutatták az új nevek megtanulásának ilyen mérvű képességét. A tanulmány szerzői ebből azt a következtetést vonták le, hogy

valószínűleg különbség fedezhető fel két kutya (Whisky és Vicky Nina) tesztje, illetve az önkéntes kutyák teljesítménye között.

Arra jutottak, hogy az új nevek gyors elsajátításához az állatnak talán „szokatlanul intelligensnek kell lennie, vagy sok tapasztalattal rendelkeznie a nevek megtanulásában„.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A teljes cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.