A jégcsapretek egy igazán imádni való alapanyag

Tavasszal főként a hónapos retek örvend nagy népszerűségnek, ugyanakkor ne feledkezzünk el a jégcsapretekről sem. Nemcsak finom, hanem egészséges is, és kár lenne lehagyni a húsvéti szendvicsekről. Egy rendkívül sokoldalú alapanyag, noha keveset eszünk belőle. Összegyűjtöttük azokat a tulajdonságait, amelyekért imádnivalónak lehet nevezni – és amiért innentől kezdve talán rendszeresen veszünk is a piacon – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 24. 14:44
Budapest, 2012. február 23. Jégcsapretket szeletel egy szakács a csúcsgasztronómiát képviselõ, Magyarország elsõ Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a konyháján. Az étterem a tíz legjobb közé került a Dining Guide étteremkalauz által meghirdetett Az év étterme 2011 címû versenyen. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégcsapretek egy alacsony kalóriatartalmú zöldség tele tápanyagokkal.

Réz, kálium, magnézium, kalcium, folát, folsav és C- és B-vitamin van benne.

Az alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú ételek fogyasztása, mint a jégcsapretek, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában vagy a fogyásban.

Kutatások kimutatták, hogy a benne lévő növényi vegyületek erős gyulladáscsökkentő hatásúak.

Vízhajtóként ismert, így segíti a vesék tisztítását, illetve serkenti a méregtelenítő folyamatokat.

Jégcsapretket szeletel egy szakács
Fotó: MTI/Beliczay László

Mivel gazdag kalciumforrás, támogatja a csontok egészségét.

Rosttartalmának köszönhetően csökkenti az éhséget, fokozza a teltségérzetet, lassítja az emésztést.

Antioxidáns-tulajdonságai segítenek megakadályozni a szabad gyökök káros hatásait.

Jégcsapretket használhatunk levesekbe és pörköltekbe sárgarépa helyett, de a tavaszi tekercseknek is kiváló alapanyaga lehet.

Fogyaszthatjuk nyersen, pácolva, főzve vagy sütve. Nyersen lereszelve saláták alapanyaga lehet, ha krumplival együtt sütjük, feldobjuk vele az ízét.

Sült jégcsapretek

Hozzávalók:

  • 800 g jégcsapretek
  • 3 és fél evőkanál szőlőmagolaj
  • 2 teáskanál csilipaszta
  • 1 teáskanál Tamari-szósz
  • ½ teáskanál gyömbérpép
  • ½ teáskanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Tisztítsuk meg a retket, vágjuk le a végeit.
  • Daraboljuk fel úgy, mintha szalmakrumplit készítenénk.
  • Egy tálban keverjük össze az olajat, a csilipasztát, a Tamarit, a gyömbért, a cukrot és a sót.
  • Tegyük a retket tepsire, locsoljuk meg az olajos keverékkel, aztán forgassuk át kézzel.
  • Süssük aranybarnára 30 perc alatt.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.