A jégcsapretek egy igazán imádni való alapanyag

Tavasszal főként a hónapos retek örvend nagy népszerűségnek, ugyanakkor ne feledkezzünk el a jégcsapretekről sem. Nemcsak finom, hanem egészséges is, és kár lenne lehagyni a húsvéti szendvicsekről. Egy rendkívül sokoldalú alapanyag, noha keveset eszünk belőle. Összegyűjtöttük azokat a tulajdonságait, amelyekért imádnivalónak lehet nevezni – és amiért innentől kezdve talán rendszeresen veszünk is a piacon – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 24. 14:44
Budapest, 2012. február 23. Jégcsapretket szeletel egy szakács a csúcsgasztronómiát képviselõ, Magyarország elsõ Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a konyháján. Az étterem a tíz legjobb közé került a Dining Guide étteremkalauz által meghirdetett Az év étterme 2011 címû versenyen. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégcsapretek egy alacsony kalóriatartalmú zöldség tele tápanyagokkal.

Réz, kálium, magnézium, kalcium, folát, folsav és C- és B-vitamin van benne.

Az alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú ételek fogyasztása, mint a jégcsapretek, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában vagy a fogyásban.

Kutatások kimutatták, hogy a benne lévő növényi vegyületek erős gyulladáscsökkentő hatásúak.

Vízhajtóként ismert, így segíti a vesék tisztítását, illetve serkenti a méregtelenítő folyamatokat.

Jégcsapretket szeletel egy szakács
Fotó: MTI/Beliczay László

Mivel gazdag kalciumforrás, támogatja a csontok egészségét.

Rosttartalmának köszönhetően csökkenti az éhséget, fokozza a teltségérzetet, lassítja az emésztést.

Antioxidáns-tulajdonságai segítenek megakadályozni a szabad gyökök káros hatásait.

Jégcsapretket használhatunk levesekbe és pörköltekbe sárgarépa helyett, de a tavaszi tekercseknek is kiváló alapanyaga lehet.

Fogyaszthatjuk nyersen, pácolva, főzve vagy sütve. Nyersen lereszelve saláták alapanyaga lehet, ha krumplival együtt sütjük, feldobjuk vele az ízét.

Sült jégcsapretek

Hozzávalók:

  • 800 g jégcsapretek
  • 3 és fél evőkanál szőlőmagolaj
  • 2 teáskanál csilipaszta
  • 1 teáskanál Tamari-szósz
  • ½ teáskanál gyömbérpép
  • ½ teáskanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Tisztítsuk meg a retket, vágjuk le a végeit.
  • Daraboljuk fel úgy, mintha szalmakrumplit készítenénk.
  • Egy tálban keverjük össze az olajat, a csilipasztát, a Tamarit, a gyömbért, a cukrot és a sót.
  • Tegyük a retket tepsire, locsoljuk meg az olajos keverékkel, aztán forgassuk át kézzel.
  • Süssük aranybarnára 30 perc alatt.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.