Már az érzékenyebb növényeket is kiültethetjük

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva már egyre többször számíthatunk melegre – írja a teol.hu.

Forrás: teol.hu - mediaworks2021. 05. 23. 11:04
null
Eljött az ideje, hogy belevessük magunkat az ültetésbe! Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az egyik leggyakoribb kerti munkák egyike a fűnyírás. A gyakori esők szinte „húzzák ki a földből” a fűszálakat. Ha tehetjük, ne is szedjük össze a levágott füvet, hiszen ingyen tápanyagot jelent a földünknek.

A kiskertünkben május közepén már az érzékenyebb növényeket, palántákat is kiültethetjük. Azt jó tudni, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, illetve azt is, hogy magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük. Mielőtt nekiállunk vetni, fontos, hogy olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint vágjunk bele. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük.

Eljött az ideje, hogy belevessük magunkat az ültetésbe!
Fotó: unsplash

Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május közepe), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék.

Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha nem szeretnénk magunk sokat bíbelődni a palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

Fordítsunk nagy gondot az öntözésre, amit rendszeresen el kell, hogy végezzünk, főleg a szárazabb időszakokban. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.