Szökött majmok élnek a repülőtér szomszédságában

Egy csimpánzfarmról szökött majmok alkotta kolónia él egy dél-floridai repülőtér szomszédságában.

Forrás: MTI2021. 05. 21. 9:18
null
Szökött majmok élnek egy dél-floridai repülőtér szomszédságában Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dania Beachet benépesítő majmok több mint 70 évvel ezelőtt szöktek meg, és a Port Everglades és a Fort Lauderdale-i repülőtér közötti mocsaras erdőkben tűntek el, ahol leszármazottaik ma is élnek. Sokáig nem tudták, hogyan kerültek a majmok a repülőtér mellé, de a floridai Atlantic Egyetem kutatónak sikerült kiderítenie.

A helyi Sun Sentinel folyóirat szerdai számában megjelent cikk szerint a majmok 1948-ban a Dania Csimpánzfarmról szöktek meg. Az ötven szökevény többségét akkoriban sikerült begyűjteni, de tucatnyi állat bevette magát egy mangrove mocsárba, ahol utódaik máig élnek.

Az egyetem kutatója szerint a majomkolónia 41 egyedből áll.

Szökött majmok élnek egy dél-floridai repülőtér szomszédságában
Fotó: Pixabay

A kutatók az elhullott állatok vizsgálatával, a majmok genetikai nyomát követve felderítették, hogy Afrikából kerültek Floridába. A csimpánzfarmra szállított majmokat főleg orvosi és katonai kutatási célokra adták el.

Dania Beach lakóközössége szereti a majmokat és vigyáz rájuk – mondta el Deborah Williams, a kutatás vezetője, az egyetem biológiai tanszékének tudósa. Williams egy alapítványt is felállított, amelynek célja egy majomrezervátum létrehozása, hogy biztosítsa a jövőjüket, mert bár a jelenlegi populáció stabil, a számítógépes modellezés azt jósolja, hogy száz éven belül kihal a kolónia.

Spániel szagolja ki a hordók hibáit egy skót lepárlóüzemben

Teljes állásban alkalmaz egy spánielt a skót Grant Whisky lepárlóüzem, hogy a hordók faanyagának hibáit kiszagolja.

Rocco, az egyéves cocker spániel a skóciai Ayrshire megyei Girvanben szagolja ki a hordók készítésére szánt faanyag minden tökéletlenségét. Ha bármilyen hibát fedez fel a tartályokban vagy a kádármunkában, jelenti Chris Wooff globális márkaigazgatónak.

„A fa természetes anyag, a whisky lepárlása organikus folyamat, a mi munkánk a Grant Whiskynél pedig az, hogy biztosítsuk, a whisky tökéletesen érik a tölgyfa hordókban” – magyarázta Wooff.

„A kutya szaglása negyvenszer erősebb az emberénél. Roccót ezért választottuk és képeztük ki különleges gonddal, hogy észlelje, ha a whisky érése közben valami nem tökéletes” – tette hozzá.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.