Így rakjunk megfelelően tüzet az erdőben!

Hacsak lehet, használjuk a kijelölt tűzrakóhelyeket! Akár ezeken, akár saját magunk által épített helyen gyújtunk tüzet, mindenképp tartsunk be néhány fontos szabályt – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 08. 18:41
null
A gondatlanul meggyújtott, felügyelt vagy oltott tüzek erdők, rétek, nádasok és azok élővilágának pusztulását okozhatják Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hosszabb túrára megyünk az erdőben, és utunk során vadkempingezést tervezünk, az este folyamán jó eséllyel tüzet is szeretnénk gyújtani. Annak azonban, hogy ezt hol, mikor és hogyan tehetjük meg, fontos szabályai vannak, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

A gondatlanul meggyújtott, felügyelt vagy oltott tüzek erdők, rétek, nádasok és azok élővilágának pusztulását okozhatják
Fotó: PEXELS

Az első és legfontosabb, hogy tűzgyújtási tilalom idején semmi esetre se gyújtsunk tüzet, akkor sem, ha egyébként az időt és a helyet alkalmasnak találjuk rá. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor lehetőségünk szerint használjunk az erdők területén kialakított tűzrakóhelyeket. Ezeket az erdőgazdaságok, -tulajdonosok kötelesek kialakítani, karbantartani, és az erdőtűz elleni védelemről is az ő felelősségük gondoskodni.

Ha nincsen kijelölt tűzrakóhely, és feltétlen tüzet szeretnénk gyújtani, mindenképp tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • Tűz rakása előtt a tűzrakóhely környékét tisztítsuk meg az ágaktól és falevelektől, és minden más gyúlékony tárgytól, hogy a tűz ne terjedhessen át nem kívánt helyekre. A tűzrakóhelyet kerítsük körbe kövekkel, még jobb, ha gödröt is ásunk, és abban gyújtjuk meg.
  • Szintén a tűz meggyújtása előtt gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről arra az esetre, ha hirtelen feltámadna a szél. Fontos, hogy mindenképp legyen nálunk a tűz oltására alkalmas eszköz (víz, homok, stb.). Tüzet célszerű minél szélvédettebb helyen rakni, lehetőleg a sátrunk néhány méteres közelében.
  • Tűzgyújtáshoz száraz, már a földön levő hulladékfát keressünk. Ne törjünk le ágakat, ne vágjunk ki élő fát. A meggyújtott tűz ne legyen túl nagy, csak akkora, amekkorára mindenképp szükségünk van, és felügyeljük folyamatosan. A kisebb lánggal égő tűz sütéshez és melegedéshez is sokkal jobb.
  • A tüzet mindig felügyeljük. A kipattanó parazsak, a szeles időben akár több száz méterre is szálló zsarátnokok könnyen lángra lobbanthatják a száraz füvet, avart.
  • A tűz eloltása akkor a legkönnyebb, ha a fa már hamuig leégett. Az eloltást vízzel és földdel is végezhetjük, de mielőtt otthagyjuk a tűzrakóhelyet, mindenképp győződjünk meg róla, hogy megfelelően eloltottuk. Ha gödörben gyújtottunk tüzet, temessük be!
  • A szabályokat mindenképp tartsuk be, hiszen a gondatlanul meggyújtott, felügyelt vagy oltott tüzek erdők, rétek, nádasok és azok élővilágának pusztulását okozhatják!

    Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.