Így tarthatóak távol a meztelencsigák a kerttől

Továbbra is egyre több kárt okoznak a meztelencsigák a kertekben. A hívatlan kertlakók gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, egy kis odafigyeléssel azonban távol tarthatjuk őket a kertünktől.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 21. 13:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg más kertlakók némi hasznot is hajtanak, a meztelencsigák számláján csak negatív dolgok sorjáznak: mindent összerágnak, ragacsos csíkot húznak maguk után. Ahogy a szakemberek mondják, fontosabb az eredményesség, mint a környezet tisztelete – olvasható a beol.hu cikkében.

Ha a különböző csigaölőszerek nem használnak, több alternatív védekezési módszer is akad annak érdekében, hogy távol tartsuk, vagy ha már betolakodtak, akkor kiűzzük őket onnan.

Fotó: Pexels

Ilyennek számít, ha a növényeket reggel öntözik, és ezért a környezetük hamar felszárad. Vannak csigataszító növények is: ilyen a begónia, a fekete ribiszke vagy a paradicsom. Ezekből érdemes a csigajárta helyekre ültetni. Jó módszernek mondják, ha a védendő növényt a földön körbetekerjük vékony rézdróttal. Az is jó megoldás lehet, ha a csigák vonulási helyére grapefruit héjat teszünk, amelyet naponta ellenőrzünk, és az itt talált állatokat összegyűjtjük.

Megoldás lehet még a nedvességet elvonó anyagot (sót, kávét, égetett mészport, műtrágyát) teríteni a megvédendő terület köré.

Ha a csiga rámászik a kiszórt anyagra, az a talpából kivonja a nyálkát, nem tud csúszni, elpusztul. De nem kedvelik a sört sem.

A legegyszerűbb védekezési módszer azonban a csigák rejtekhelyének feltárása, amely leggyakrabban valamilyen nedves, hűvös, védett hely lehet. Kisebb kertekben érdemes őket összegyűjteni valami alkalmas eszközzel, például nyeles lapátkával.

Könyörtelennek kell lenni, el kell pusztítani a befogott egyedeket, mert egy szezonban félezer utóddal gyarapítják a nemkívánatos kolóniát.

Megelőzésképpen mindig ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket, illetve fűnyírás után azonnal gereblyézzünk.

A meztelencsigák távoltartásáról szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Tudjon meg még többet a csigákról! Korábbi cikkünkben egy rendkívüli felfedezésről számoltunk be. Borostyánba ragadt egy 99 millió éve élt csiga és utódai. A kutatók ezzel nem csak egy új fajt fedeztek fel, de kiderült, az eddig ismertnél 80 millió évvel korábban is éltek már elevenszülő csigák.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.