Egy praktikus ötlet, ami túlmutat a szokásos ételhordáson

A hulladékmentes ebédelésért: acéldoboz az egyszer használatos műanyag helyett.

Forrás: haon.hu2021. 08. 12. 11:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július végi Campuson Szabó Eszter egy Egyetem téri beszélgetésen a Felelős Gasztrohős Alapítvány képviselőjeként volt jelen. Főként az élelmiszer-pazarlásról beszéltek a meghívott vendégek, de szóba került a fenntartható étkezés is.

 

– Alapítványi szinten eddig is foglalkoztunk azzal, hogy a vendéglátás hogyan tud zöldebb lenni és miként tudja környezettudatosabbá tenni a csomagolóanyagokat. Ennek az egyik része az, hogy az eldobható helyett a moshatót válasszák, hiszen ez a legfenntarthatóbb megoldás – hangsúlyozta. Szabó Eszter rámutatott, hogy ennek kapcsán jött létre a Rakun Dobozközösség.

 

– Ez a nagymama régi ételhordós rendszere újabb formában, egy applikációval kiegészítve. A vendég egy alkalmazáson tud előfizetni, havidíjat kell fizetnie, és ezért annyiszor használhatja az acéldobozt ételelvitelre, ahányszor csak szeretné – magyarázta.

 

Bár mindkét félnek pénzbe is kerül ez a rendszer, mégis költségmegtakarítást is jelent. – Ha azt vesszük, hogy egy vendég mindennap elvisz a menzáról egy kétfogásos menüt, akkor naponta kifizet 100-200 forintot az eldobható dobozokért. Ennek a dobozközösségnek 500 forint a havidíja, tehát nagyjából egy hét alatt megtérül ez a díj, és nemcsak egy, hanem több mint harminc helyen használhatja a dobozt. A vendéglátóhelyen ugyanez a helyzet, nyilván ez a polisztirol habdoboz – ami most már szépen lassan kikerül a forgalomból – egy nagyon olcsó alternatíva volt, de folyamatosan vásárolni kell. Neki is havidíjat kell fizetnie, egy bérlési rendszerbe kerül, viszont nem kell folyamatosan vennie a dobozokat – részletezte Szabó Eszter.

 

Szabó Eszter, a dobozközösség munkatársa szerint július óta a vendégek egy része is jobban odafigyel arra, hogy ne műanyagból egyen. – Olyan alternatívát keres mindenki, amely vírushelyzetben is megállja a helyét. A rakunnak az az egyik előnye, hogy itt nem arról van szó, hogy a saját dobozodat viszed – ami higiéniai szempontokból aggályos lehet –, hanem a vendéglátóhely által elmosott, fertőtlenített dobozban kapod meg az ételt – tudatta.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.