Az elején fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye, azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok hasonlóságot nem mutat. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből, vagy másnéven maróniból készült ételek nem csak, hogy finomak, de az egészségünk számára is jótékony hatással lehetnek.
A gesztenye 6 csodálatos tulajdonsága
A gesztenye évezredek óta népszerű táplálékforrás. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, lisztbe őrölve vagy péksüteménybe keverve, az biztos, hogy mindenhogy finom lesz. Az alacsony zsírtartalmú, ám magas C-vitamin tartalmú gesztenye jobban hasonlít a gyümölcsökhöz, mint a valódi diófélékhez, de lássuk, milyen jótékony egészségi hatásai vannak – írja a Gyógyzóna.
1. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A gesztenye gazdag C-vitaminban, ami egyedülállóvá teszi a diófélék között. Valójában egy fél csésze nyers gesztenye a napi C-vitamin bevitelünk 35–45 százalékát fedezi. Bár elveszíti a C-vitamin tartalmának egy részét, ha főzzük vagy megsütjük, de a napi bevitel 15–20 százalét még így is fedezni tudja. A gesztenye számos vitamin és ásványianyag forrása, például a réz, a mangán, a B6-vitamin, a C-vitamin, a tiamin, a folsav, a riboflavin és a kálium is megtalálható benne. Jó rostforrás is, hiszen napi szükségletünk 15 százaléka van 10 szem sült gesztenyében.
Hasznos tipp: annak érdekében, hogy a gesztenyében több C-vitamin maradjon főzés/sütés közben, érdemes alacsonyabb hőmérsékleten elkészíteni vagy szárítani.
2. Segítheti a szív egészségéges működését
A gesztenye antioxidánsokat tartalmaz, melyekről tanulmányok kimutatták, hogy segíthetnek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát. A gesztenye emellett jó káliumforrás, napi szükségletünk 11 százalékát biztosítja.
Hasznos tipp: A kálium ugyancsak fontos az egészséges szívműködéshez, emellett segítheti a vérnyomás szabályozását is.
3. Javíthatja az emésztést
A gesztenye az emésztést is javíthatja, mert kiváló rostforrás, így támogatja az egészséges baktériumok növekedését a belekben.
Hasznos tipp: A gesztenye gluténmentes, így egészséges választás a cöliákiában szenvedők számára.
A cikk ITT olvasható tovább.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Európa a poszt-liberális világrend kapujában
Büszkén viselem a román válogatott mezét – mondja a korábbi magyar válogatott játékos
Vörös riasztást kapott minden Gmail-felhasználó: azonnal törölni kell ezt a 3 e-mailt!
A Mol-vezérnek elege lett, fillérekért osztogatták a luxusautókat, már magyar áldozata is volt a vámháborúnak - a legolvasottabb pénz- és tőkepiaci hírek 2024 júliusban
Dárdai Bence máris kenterbe veri Szoboszlait, főhet Marco Rossi feje
Teljes hátraarc: Ukrajna elveszítheti az egyik legnagyobb katonai támogatóját
Oroszország hatalmas támadást indított
Így készül az igazi bajai halászlé – videón a tradicionális elkészítési mód
Az Eb-bronzérmes kézilabda-válogatott sikerkapitánya elmondta, miért utasítja vissza a lehetőségeket
Pressman nem teszi zsebre, amit a lehetséges utódjától kapott
Hamarosan évértékelő interjút ad Orbán Viktor miniszterelnök
Szoboszlai Dominik is főszereplő volt, a Liverpool remek ajándékkal kedveskedett szurkolóinak + videó