A gesztenye 6 csodálatos tulajdonsága

A gesztenye évezredek óta népszerű táplálékforrás. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, lisztbe őrölve vagy péksüteménybe keverve, az biztos, hogy mindenhogy finom lesz. Az alacsony zsírtartalmú, ám magas C-vitamin tartalmú gesztenye jobban hasonlít a gyümölcsökhöz, mint a valódi diófélékhez, de lássuk, milyen jótékony egészségi hatásai vannak – írja a Gyógyzóna.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 11. 04. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elején fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye, azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok hasonlóságot nem mutat. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből, vagy másnéven maróniból készült ételek nem csak, hogy finomak, de az egészségünk számára is jótékony hatással lehetnek.

1. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A gesztenye gazdag C-vitaminban, ami egyedülállóvá teszi a diófélék között. Valójában egy fél csésze nyers gesztenye a napi C-vitamin bevitelünk 35–45 százalékát fedezi. Bár elveszíti a C-vitamin tartalmának egy részét, ha főzzük vagy megsütjük, de a napi bevitel 15–20 százalét még így is fedezni tudja. A gesztenye számos vitamin és ásványianyag forrása, például a réz, a mangán, a B6-vitamin, a C-vitamin, a tiamin, a folsav, a riboflavin és a kálium is megtalálható benne. Jó rostforrás is, hiszen napi szükségletünk 15 százaléka van 10 szem sült gesztenyében.

Hasznos tipp: annak érdekében, hogy a gesztenyében több C-vitamin maradjon főzés/sütés közben, érdemes alacsonyabb hőmérsékleten elkészíteni vagy szárítani.

2. Segítheti a szív egészségéges működését

A gesztenye antioxidánsokat tartalmaz, melyekről tanulmányok kimutatták, hogy segíthetnek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát. A gesztenye emellett jó káliumforrás, napi szükségletünk 11 százalékát biztosítja.

Hasznos tipp: A kálium ugyancsak fontos az egészséges szívműködéshez, emellett segítheti a vérnyomás szabályozását is.

3. Javíthatja az emésztést

A gesztenye az emésztést is javíthatja, mert kiváló rostforrás, így támogatja az egészséges baktériumok növekedését a belekben.

Hasznos tipp: A gesztenye gluténmentes, így egészséges választás a cöliákiában szenvedők számára.

A cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.