Az elején fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye, azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok hasonlóságot nem mutat. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből, vagy másnéven maróniból készült ételek nem csak, hogy finomak, de az egészségünk számára is jótékony hatással lehetnek.
A gesztenye 6 csodálatos tulajdonsága
A gesztenye évezredek óta népszerű táplálékforrás. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, lisztbe őrölve vagy péksüteménybe keverve, az biztos, hogy mindenhogy finom lesz. Az alacsony zsírtartalmú, ám magas C-vitamin tartalmú gesztenye jobban hasonlít a gyümölcsökhöz, mint a valódi diófélékhez, de lássuk, milyen jótékony egészségi hatásai vannak – írja a Gyógyzóna.

1. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A gesztenye gazdag C-vitaminban, ami egyedülállóvá teszi a diófélék között. Valójában egy fél csésze nyers gesztenye a napi C-vitamin bevitelünk 35–45 százalékát fedezi. Bár elveszíti a C-vitamin tartalmának egy részét, ha főzzük vagy megsütjük, de a napi bevitel 15–20 százalét még így is fedezni tudja. A gesztenye számos vitamin és ásványianyag forrása, például a réz, a mangán, a B6-vitamin, a C-vitamin, a tiamin, a folsav, a riboflavin és a kálium is megtalálható benne. Jó rostforrás is, hiszen napi szükségletünk 15 százaléka van 10 szem sült gesztenyében.
Hasznos tipp: annak érdekében, hogy a gesztenyében több C-vitamin maradjon főzés/sütés közben, érdemes alacsonyabb hőmérsékleten elkészíteni vagy szárítani.
2. Segítheti a szív egészségéges működését
A gesztenye antioxidánsokat tartalmaz, melyekről tanulmányok kimutatták, hogy segíthetnek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát. A gesztenye emellett jó káliumforrás, napi szükségletünk 11 százalékát biztosítja.
Hasznos tipp: A kálium ugyancsak fontos az egészséges szívműködéshez, emellett segítheti a vérnyomás szabályozását is.
3. Javíthatja az emésztést
A gesztenye az emésztést is javíthatja, mert kiváló rostforrás, így támogatja az egészséges baktériumok növekedését a belekben.
Hasznos tipp: A gesztenye gluténmentes, így egészséges választás a cöliákiában szenvedők számára.
A cikk ITT olvasható tovább.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezNe maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség

Most kiderül, Zelenszkijnek a fotel vagy a tűzszünet a fontosabb

Kiadták a figyelmeztetést: ne küldj több SMS-t, különben...

Végre Trump is megszólalt az orosz bombázók ukrán megsemmisítéséről

Eddig titkolta Törőcsik Franciska, most végre megmutatta: a rajongók szóhoz sem jutottak!

Egy vérfürdő után benyújtotta lemondását az ukrán szárazföldi erők parancsnoka

Orosz válasz: ballisztikus csapás Ukrajnára

Ezek az ételek jobban károsíthatják a májadat, mint az alkohol

Döbbenetes, mit vittek el Münchenből a PSG vandál szurkolói a BL-döntő után + videó

A Fradi megkezdte a bevásárlást a magyar játékosokból – Lisztes Krisztián is hazatérhet

Ukrajna légicsapása globális kockázatokat rejt

Eldőlt, Orbán Viktor lesz 2026 után is a miniszterelnök újabb négy évre