Az alkohol veszélyeiről – fiataloknak

Rendkívül rossz a helyzet Magyarországon a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. Könnyebb egy kis piával ráhangolódni a bulira, nem akarnak kilógni a sorból, vagy éppen nehezükre esik nemet mondani, ha kínálják őket – általában ezzel magyarázzák, hogy miért isznak – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: Szabad Föld2021. 11. 29. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Digitális edukációs program kezdődik a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. A brit Diageo, a világ vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalata a Momentán Társulattal együttműködve 2019-ben indította el az általános és középiskolásoknak szóló SMASHED (magyarul: szétcsúszva) programot, amely idén ősszel SMASHED Online néven interaktív edukációs platformként a smashedonline.hu oldalon indul újra.

Hogy miért van szükség a folytatásra? 

Mert egy korábbi felmérésükből kiderült, hogy a 14–18 év közötti fiatalok 80 százaléka 15 évesen vagy annál korábban ivott először, minden harmadik pedig rendszeresen fogyaszt alkoholt. 

A pandémia idején sem javult a helyzet, sőt…

Az érdeklődők három fiatal szereplő történetén keresztül – akár a telefonjukon vagy laptopjukon is – végigkövethetik a programot, melynek 2019-es hazai bevezetése egy színdarabból és a közönség élményeit feldolgozó műhelybeszélgetésből álló, formabontó, interaktív előadás-sorozattal kezdődött.

Függőséghez vezethet

Minél korábban kezd egy gyerek szeszes italt fogyasztani, annál nagyobb a veszélye, hogy alkoholproblémája lesz. A tizenévesek általában kisebb súlyúak a felnőtteknél, és kisebb a májuk is, a véralkoholszintjük pedig gyorsabban emelkedik, így kisebb mennyiségtől is hamarabb berúgnak. A felnőttekhez képest a szervezetüket jobban károsítja az alkohol, és az alkoholizmus is gyorsabban kialakulhat náluk.

Az online verzióban Kálloy Molnár Péter és három fiatal színész – Kretz Boldizsár (Patrik), Tar Dániel (Norbi), Kovács Dóra (Reni) – közreműködésével folytatódik az al­ko­holprevenció.

A SMASHED Online abban is segít a fiataloknak, hogy hasonló problémájukkal hová, kihez fordul­hatnak.

Kálloy Molnár Péter, az előadás egyik szereplője a programot bemutató kerekasztal-beszélgetésen elmondta: ő azért örül, hogy részt vehet a programban, mert két iskolás gyermek apjaként nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok mi­előbb találkozzanak az alkohollal kapcsolatos problémákkal, s ezekre képesek legyenek megfelelő, felelős válaszokat adni.

Az ORFK-Országos Baleset­megelőzési Bizottság kommuniká­ciós kampányai között is fontos sze­repet tölt be az ittas vezetés visszaszorítása. Az észérvekkel szemben azonban sokkal hatékonyabbnak bizonyultak az utóbbi évek érzelmekre ható kampányai 

– tájékoztatott Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ittas állapotban nem csak gépjárművet veszélyes vezetni, de például kerékpározni és rollerezni is súlyos felelőtlenség.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.