Ötvenezer madarat is megfigyelhetnek a látogatók az idei Vadlúd Sokadalmon

A különböző madárfajokról és védelmükről szóló előadások mellett harkálymegfigyelő túra, állatbemutató és sólyomröptetés is lesz – írja a Baon.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 23. 9:33
null
Hortobgy, 2018. november 28. Nagy lilikek (Anser albifrons) s nyri ludak (Anser anser) a Hortobgyon 2018. november 28-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár ötvenezer madár együttes kirepülésének és behúzásának is részesei lehetnek szombaton azok, akik ellátogatnak Tatára, az Öreg-tó partján rendezett Vadlúd Sokadalomra.

Magyarország legnagyobb madárfesztiválján a nap jellegzetes eseménye a ludak esti behúzása. Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. Az esemény a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető szakértő kommentátor segítségével.

Napközben a látogatók számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak. A különböző madárfajokról és védelmükről szóló előadások mellett harkálymegfigyelő túra, állatbemutató és sólyomröptetés is szerepel a programban. Továbbá a gyermekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatóak madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények is.

Azok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a fesztivál eseményeit online élőben is követhetik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a Tatai Vadlúd Sokadalom különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenő Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata környékén lévő vizes élőhelyek alkotta területen már csaknem hatvanezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon 47 ezer vadlúd tartózkodott.

A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 24 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és öt kis lilik is feltűnt, de láttak már ritka vendéget: apácaludat, vörös és bütykös ásóludat is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható.

Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat

 Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi, csaknem hétszáz esztendős mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, miután az ottani időjárás hidegre fordul.

További információ a programokkal kapcsolatban az esemény honlapján olvasható.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció - Nagy lilikek (Anser albifrons) és nyári ludak (Anser anser) a Hortobágyon 2018. november 28-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.