időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Ötvenezer madarat is megfigyelhetnek a látogatók az idei Vadlúd Sokadalmon

Forrás: Mediaworks
2021.11.23. 09:33 2021.11.23. 10:30
Ötvenezer madarat is megfigyelhetnek a látogatók az idei Vadlúd Sokadalmon

A különböző madárfajokról és védelmükről szóló előadások mellett harkálymegfigyelő túra, állatbemutató és sólyomröptetés is lesz – írja a Baon.hu.

Akár ötvenezer madár együttes kirepülésének és behúzásának is részesei lehetnek szombaton azok, akik ellátogatnak Tatára, az Öreg-tó partján rendezett Vadlúd Sokadalomra.

Magyarország legnagyobb madárfesztiválján a nap jellegzetes eseménye a ludak esti behúzása. Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. Az esemény a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető szakértő kommentátor segítségével.

Napközben a látogatók számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak. A különböző madárfajokról és védelmükről szóló előadások mellett harkálymegfigyelő túra, állatbemutató és sólyomröptetés is szerepel a programban. Továbbá a gyermekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatóak madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények is.

Azok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a fesztivál eseményeit online élőben is követhetik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a Tatai Vadlúd Sokadalom különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenő Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata környékén lévő vizes élőhelyek alkotta területen már csaknem hatvanezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon 47 ezer vadlúd tartózkodott.

A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 24 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és öt kis lilik is feltűnt, de láttak már ritka vendéget: apácaludat, vörös és bütykös ásóludat is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható.

Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat

 Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi, csaknem hétszáz esztendős mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, miután az ottani időjárás hidegre fordul.

További információ a programokkal kapcsolatban az esemény honlapján olvasható.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció - Nagy lilikek (Anser albifrons) és nyári ludak (Anser anser) a Hortobágyon 2018. november 28-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)