A vitaminok olyan kisméretű molekulák, melyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, de működéséhez szükség van rájuk. Oldékonyságuk alapján lehetnek zsírban és vízben oldódó molekulák. A zsírban oldódok közé a D-, az E-, a K- és az A-vitamin sorolható. A többi vitamin vízoldékony. A szervezetben kialakulhat egyféle vitaminhiány is, azonban az alultápláltsággal járó vagy súlyos klinikai állapottal járó betegségek esetén inkább többszörös vitaminhiánnyal találkozunk.
Tudjon meg mindent a zsírban oldódó vitaminokról!
A szervezet megfelelő működéséhez, a különböző anyagcsere-folyamatok optimális lebonyolításához számos körülménynek kell megvalósulnia. Szükséges, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zsírokat, szervezetünk oxigénellátottsága megfelelő legyen, keringésünk stabil módon működjön stb. Mindezek mellett szintén fontos, hogy megfelelő arányban, mértékben fogyasszunk vitaminokat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A-vitamin
Az A-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a megfelelő látáshoz – pontosabban a retina működéséhez, a sebgyógyuláshoz, és a sejtek fejlődéséhez, éréséhez. Súlyos hiányállapot akár vaksághoz is vezethet. A krónikus hashajtóhasználat szintén hiányállapothoz vezethet. Mivel az A- vitamin zsírban oldódik és raktározódik, így a feleslegesen bevitt mennyiség szintén okozhat panaszt. Ilyenkor bőrtünetek jelentkeznek – a bőr szárazzá, hámlóvá válik, hajhullás jelentkezik, a száj berepedezik. A legfontosabb A vitamin-forrás a halak mája, a tej, a tojás és a sárgarépa.
D-vitamin
A D-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin és a csont anyagcsere-folyamatainak egyik meghatározó molekulája. Hatására fokozódik a bélből a kalcium és foszfor felszívódása és működésének eredményeképp a csont ásványianyag-tartalma növekszik. A növényi vagy állati eredetű D-vitamin-előanyag a napsugárzás hatására alakul át D-vitaminná, majd aktiválódik a szervezetben, és válik úgynevezett aktív D-vitaminná. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. Hiánybetegsége az angolkór, túladagolása D-vitamin tartalmú vitaminok kontrollálatlan szedésekor alakul ki. D-vitamin-forrás többek között a máj és a különböző tejtermékek.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Fontos, új funkcióval bővül a KRÉTA

Szijjártó Péter figyelmeztette a magyarokat sértegető brüsszelitákat

3 csillagjegy számára véget érnek a nehéz idők 2025 júliusában

Egy, az orosz kormányhoz tartozó repülőgép titokban landolt az Egyesült Államokban

Halálos cunami várhat a magyar turistákra? Mor próféta előre látja a nyári katasztrófát

Megtudták Brüsszelben, hol lakik a magyarok Istene: huszonhat ország akarata sem tudta megállítani Orbánt

Magyar Péter házi bohóca, Bruti ocsmány módon törölte bele a lábát Kapu Tiborba

Katalán dominancia, önmagát ismétlő madridi történelem, 40 évesen révbe érő Santi Cazorla – ez történt a spanyol klubfutball mögöttünk hagyott évadában

A Fidesz nyerné a választásokat, ha most vasárnap lennének

Feljelentették Karácsonyékat, bűncselekmény lehet a Pride megszervezése

A Fradi nincs a kiemeltek között – ma sorsolnak a Bajnokok Ligájában

Nagy fehér cápát fogtak az Adrián