A vitaminok olyan kisméretű molekulák, melyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, de működéséhez szükség van rájuk. Oldékonyságuk alapján lehetnek zsírban és vízben oldódó molekulák. A zsírban oldódok közé a D-, az E-, a K- és az A-vitamin sorolható. A többi vitamin vízoldékony. A szervezetben kialakulhat egyféle vitaminhiány is, azonban az alultápláltsággal járó vagy súlyos klinikai állapottal járó betegségek esetén inkább többszörös vitaminhiánnyal találkozunk.
Tudjon meg mindent a zsírban oldódó vitaminokról!
A szervezet megfelelő működéséhez, a különböző anyagcsere-folyamatok optimális lebonyolításához számos körülménynek kell megvalósulnia. Szükséges, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zsírokat, szervezetünk oxigénellátottsága megfelelő legyen, keringésünk stabil módon működjön stb. Mindezek mellett szintén fontos, hogy megfelelő arányban, mértékben fogyasszunk vitaminokat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.
A-vitamin
Az A-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a megfelelő látáshoz – pontosabban a retina működéséhez, a sebgyógyuláshoz, és a sejtek fejlődéséhez, éréséhez. Súlyos hiányállapot akár vaksághoz is vezethet. A krónikus hashajtóhasználat szintén hiányállapothoz vezethet. Mivel az A- vitamin zsírban oldódik és raktározódik, így a feleslegesen bevitt mennyiség szintén okozhat panaszt. Ilyenkor bőrtünetek jelentkeznek – a bőr szárazzá, hámlóvá válik, hajhullás jelentkezik, a száj berepedezik. A legfontosabb A vitamin-forrás a halak mája, a tej, a tojás és a sárgarépa.
D-vitamin
A D-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin és a csont anyagcsere-folyamatainak egyik meghatározó molekulája. Hatására fokozódik a bélből a kalcium és foszfor felszívódása és működésének eredményeképp a csont ásványianyag-tartalma növekszik. A növényi vagy állati eredetű D-vitamin-előanyag a napsugárzás hatására alakul át D-vitaminná, majd aktiválódik a szervezetben, és válik úgynevezett aktív D-vitaminná. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. Hiánybetegsége az angolkór, túladagolása D-vitamin tartalmú vitaminok kontrollálatlan szedésekor alakul ki. D-vitamin-forrás többek között a máj és a különböző tejtermékek.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Menczer Tamás: A Tisza Párt szerint a magyarok véleményét le kell húzni a wc-n!
Stumpf magára rántotta a gyűlölettől bűzlő, saját maga által főzött kotyvalékát
3 év után itt vannak az első fotók: Palik László megmutatta szerelmét!
Lecsapott a NAV a magyar bűnszervezetre: hihetetlen vagyont talált – fotók
Hamarosan érkezik a Nyilas hava: ennek a 3 csillagjegynek nincs visszaút
A spanyolok megadták a kegyelemdöfést a magyaroknak: itt a vége az évszázad üzletének
Orosz légicsapás ukrán célpontok ellen: Drámai fordulat a határnál
Borzalmas hírt kaptak a Barcelona szurkolói
Valóra vált rémálom, amit a borsodi edzőteremben műveltek egy kislánnyal
Nagy Feró komoly gyanúba keveredett + videó
Mutatjuk a férfit, aki VV Fanni meggyilkolásáért ül börtönben – hét év után adott exkluzív videóinterjút
Szárnyal a futballista, aki Marco Rossi szerint viccet csinált a magyarokból