A vitaminok olyan kisméretű molekulák, melyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, de működéséhez szükség van rájuk. Oldékonyságuk alapján lehetnek zsírban és vízben oldódó molekulák. A zsírban oldódok közé a D-, az E-, a K- és az A-vitamin sorolható. A többi vitamin vízoldékony. A szervezetben kialakulhat egyféle vitaminhiány is, azonban az alultápláltsággal járó vagy súlyos klinikai állapottal járó betegségek esetén inkább többszörös vitaminhiánnyal találkozunk.
Tudjon meg mindent a zsírban oldódó vitaminokról!
A szervezet megfelelő működéséhez, a különböző anyagcsere-folyamatok optimális lebonyolításához számos körülménynek kell megvalósulnia. Szükséges, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zsírokat, szervezetünk oxigénellátottsága megfelelő legyen, keringésünk stabil módon működjön stb. Mindezek mellett szintén fontos, hogy megfelelő arányban, mértékben fogyasszunk vitaminokat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.
A-vitamin
Az A-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a megfelelő látáshoz – pontosabban a retina működéséhez, a sebgyógyuláshoz, és a sejtek fejlődéséhez, éréséhez. Súlyos hiányállapot akár vaksághoz is vezethet. A krónikus hashajtóhasználat szintén hiányállapothoz vezethet. Mivel az A- vitamin zsírban oldódik és raktározódik, így a feleslegesen bevitt mennyiség szintén okozhat panaszt. Ilyenkor bőrtünetek jelentkeznek – a bőr szárazzá, hámlóvá válik, hajhullás jelentkezik, a száj berepedezik. A legfontosabb A vitamin-forrás a halak mája, a tej, a tojás és a sárgarépa.
D-vitamin
A D-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin és a csont anyagcsere-folyamatainak egyik meghatározó molekulája. Hatására fokozódik a bélből a kalcium és foszfor felszívódása és működésének eredményeképp a csont ásványianyag-tartalma növekszik. A növényi vagy állati eredetű D-vitamin-előanyag a napsugárzás hatására alakul át D-vitaminná, majd aktiválódik a szervezetben, és válik úgynevezett aktív D-vitaminná. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. Hiánybetegsége az angolkór, túladagolása D-vitamin tartalmú vitaminok kontrollálatlan szedésekor alakul ki. D-vitamin-forrás többek között a máj és a különböző tejtermékek.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!
Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét
Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja
Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket
Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve
Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"
Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le
Célba ért a szurkolók üzenete: nyolc meccs után kirúgták az NB II-es Győr edzőjét
Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó
Kifejtette az elemző, kell-e tartani a világháború kitörésétől
Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs
Meghozták a döntést, lezárják Budapest egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot