Ezt a mediterrán gyümölcsöt leginkább a téli hónapokban találjuk meg a zöldséges pultokon, és bizony érdemes hetente legalább egyet venni is belőle. Látványos piros magjai a legegyszerűbb ételt is feldobják, legyen az csokoládés édesség, vagy sült hús. De akkor is ízletes, ha egyszerűen egy pohár vízbe dobjuk a magocskákat és mentalevéllel és citrommal keverjük össze – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.
ÍGY GYÓGYÍT A VÖRÖS CSODA
A gránátalma rendkívül sokoldalú gyógyhatását régóta ismerik. Ezért a közelmúltban a kaliforniai Berkeley egyetemen átfogó kutatást indítottak a gyümölcs vizsgálatára. Ezek alapján kiderült:
- rendszeres fogyasztása 40%al csökkenti a káros koleszterin szintet és a magas vérnyomás kockázatát, de hatékonynak bizonyult az érelmeszesedés kezelésében is
- valamennyi gyümölcs közül ez rendelkezik a legerősebb gyulladás gátló hatással
- flavonoid tartalma gátolja a sejtöregedést. Csökkenti a vér sűrűségét, ezáltal csökkenti a szívinfarktus veszélyét
- ösztrogén hormonhoz hasonló anyagokat tartalmaz, így csökkenti a klimaxos panaszokat is
- baktérium- és vírusölő, így többek között képes megállítani a bélrendszeri candida fertőzést is
A legjobb, ha nyersen esszük salátákba, joghurtba, müzlibe keverve. Ha lehet, ne főzzük, mert a hőtől elveszíti gyógyhatását.