Mivel etessük a sportoló gyerekeket?

Edzés után farkaséhesen esik be a gyerek az ajtón? Bizonyára sokaknak ismerős. Íme egy kis segítség, hogy kiegyensúlyozott legyen a sportoló kamasz táplálkozása.

Forrás: Csupasport.hu2022. 03. 20. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, egy sportoló esetében különösen oda kell figyelni, hogy mit eszik edzés előtt és edzés után. Egy fiatal, fejlődésben lévő szervezet pedig még több tápanyagot igényel, pláne, ha sportol – derül ki a csupasport.hu cikkéből.

 

Szénhidrátok

A szénhidrátok testünk energiaellátásának fő forrásai. Az energiára mindenkinek szüksége van, így a gyerekeknek is, az egyszerű szénhidrátokat azonban kerüljük. Ha a gyerekének ételt készít, válasszon összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket, például teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát, kekszet, tésztát. Ezek mind tartós energiát biztosítanak.

 

Fehérjék

A szénhidrát mellett a növekedés másik kulcseleme a fehérje. A fehérjék a szervezet építőkövei, amelyek többek között az izmok növekedésért felelnek. Reggelire jöhet a tojás, ami az egyik legjobb fehérjeforrás, a gyümölcsök, ebédre pedig csirke, pulyka, halféle zöldségekkel. Ha nem szereti a gyerek a húst, akkor a tofu vagy a bab is nagyon jó fehérjeforrás.

 

Zsír

Csak óvatosan a zsíros ételekkel, a zsírt lassan emészti meg a szervezet. Sportoló gyereknek edzés vagy verseny előtt nem ajánlatos sült húst, pizzát, sült krumplit ennie, mert lassúvá, fáradékonnyá teszik ezek az ételek.

 

Hidratálás

Egy sportoló kamasz esetében 2-3 órával az edzés vagy verseny előtt gondoskodni kell a megfelelő hidratációról. Figyeljünk rá, hogy elegendő vizet igyon. A tréningen is legyen töltve a kulacsa, ideális, ha 15-20 percenként iszik. Ha több mint egyórás az edzése, ajánlott sportitalokat is innia. A vízen kívül az alacsony zsírtartalmú tej is nagyon jó. Egy bögre tejben benne van egy gyermek napi fehérjeszükségletének 15 százaléka.

 

Időzítés

Nemcsak az fontos, hogy mit eszik a gyerek, hanem az is, hogy mikor. A szervezetnek 2-3 órára van szüksége, hogy egy főétkezést, reggelit vagy ebédet megemésszen, míg a főétkezések közötti snack (pl. granola) esetében ez 30–60 perc.

A verseny- és edzésnapra tökéletes mintaétrendért olvassa el a teljes cikket a Csupasport oldalán!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.